UE acordă Moldovei, Ucrainei și Georgiei ajutoare financiare pentru Apărare

UE acordă Moldovei, Ucrainei și Georgiei ajutoare financiare pentru Apărare

Republica Moldova va beneficia de un sprijin financiar de 7 milioane de euro din partea Uniunii Europene (UE) în scopul consolidării capacităților forțelor armate de a oferi asistență medicală și logistică populațiilor civile „în cazul unei crize sau situații de urgență”. De ajutoare financiare similare din partea UE, însă mai mai mari, vor beneficia Ucraina (31 de milioane de euro) și Georgia (12,7 milioane de euro).

Ajutorul a fost aprobat joi, 2 decembrie, în cadrul Instrumentului european pentru pace, se precizează într-un comunicat al Consiliului UE, citat de agențiile de presă. Instrumentul european pentru pace a fost creat în martie 2021 pentru a finanța acțiunile externe ale UE cu implicații militare sau de apărare, cu scopul de a preveni conflictele, de a menține pacea și de a consolida securitatea și stabilitatea la nivel internațional.

Uniunea Europeană a aprobat joi, 2 decembrie, un sprijin financiar pentru consolidarea apărării Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova, dar decizia nu prevede nicio furnizare de armament, transmit agențiile de presă AFP și Agerpres, citate de Radio Chișinău.

Acest ajutor survine în urma solicitărilor din partea țărilor beneficiare și a fost aprobat în cadrul Instrumentului european pentru pace, se precizează în comunicatul Consiliului UE, potrivit Agerpres.

Sprijinul pentru Ucraina, Georgia și Republica Moldova ”nu prevede furnizarea de echipamente concepute pentru a asigura o forță letală”, subliniază comunicatul. Instrumentul european pentru pace permite furnizarea de arme.

„Ucraina se află în tensiune, de când Rusia a desfășurat importante mijloace militare și trupe de luptă la granița sa”, menționează agenția de presă.

UE a oferit Kievului o finanțare de 31 de milioane de euro pe o perioadă de 36 de luni pentru ”întărirea capacităților forțelor armate ucrainene, în special cu unități medicale, spitale de campanie, unități de geniști și unități de logistică”, se precizează în comunicat. De asemenea, se acordă sprijin pentru lupta împotriva atacurilor cibernetice.

Georgia beneficiază de 12,7 milioane de euro și 7 milioane sunt alocați Republicii Moldova pentru a ajuta aceste două țări să își consolideze capacitățile forțelor armate de a oferi asistență medicală și logistică populațiilor civile ”în cazul unei crize sau situații de urgență”.

Sursa: Radio Chișinău.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?