Tulburător: Familiile disperate ale soldaților ruși sună în Ucraina pentru a afla informații despre soarta celor dragi – Rusia nu le spune nimic

Guvernul din Ucraina a înființat o linie telefonică pentru a furniza familiilor din Rusia informații despre militarii morți sau răniți în timpul invaziei. Soții, surori și mame apelează la această linie, încercând cu disperare să afle informații despre cei dragi, relatează CNN.

-Scuzați-mă că vă deranjez, vă sun în legătură cu fratele meu.

-Aveți vreo informație despre soțul meu?

-Bună ziua, aceasta este linia unde poți afla dacă o persoană este în viață?

Acestea sunt fragmente din înregistrări audio făcute la linia telefonică administrată de guvernul ucrainean. Mamele și tații, soțiile, frații sunt angajați într-o căutare disperată a celor dragi, în timp ce invazia Rusiei în Ucraina se prelungește.

Vocile tremurate de la capătul firului nu sună să caute ucraineni, ci caută informații despre soldații ruși.

În înregistrările obținute de CNN de la oficialii ucraineni care operează linia telefonică, disperarea și incertitudinea din vocile apelanților arată cât de strâns controlează Moscova comunicațiile despre război.

Înregistrările indică faptul că mulți soldați ruși păreau să nu fi știut unde sau pentru ce și unde sunt trimiși și mulți nu au comunicat cu familiile lor.

Mai multe înregistrări video au apărut online de la începutul invaziei, pe 24 februarie, în care civili și soldați ucraineni le permit soldaților ruși să sune acasă și să vorbească cu părinții lor.

Linia telefonică, numită „Întoarceți-vă din Ucraina în viață”, a fost înființată de Ministerul de Interne ucrainean, care a recunoscut că inițiativa este atât un instrument umanitar, cât și un instrument de propagandă.

„În primul rând, îi vom ajuta pe soldații ruși, care au fost amăgiți și nu li s-a spus unde merg, să-și găsească rudele. Și în al doilea rând, vom ajuta la oprirea războiului în general”, spune o operatoare a liniei telefonice, care nu a vrut să-și dea numele. Este identificată doar drept Kristina.

De când a fost înființată linia telefonică, în primaa zi a acestui război, telefonul a sunat non-stop, a spus Kristina. Au fost preluate peste 6.000 de apeluri din 24 februarie. Apelurile au venit atât din locații de îndepărtate, precum Vladivostok, în estul Rusiei, cât și din Rostov-pe-Don, aproape de granița cu Ucraina.  Sunt oamenii care au sunat și din afara Rusiei, din Europa sau SUA.

Rusia a recunoscut că a suferit pierderi în Ucraina, dar se ferește să dea billanțuri clare.

Turcan Ana

Ai o noutate?