TOP zece reacții la decizia CCM: ”Sandu riscă să fie suspendată”, ”Eu sunt candidatul” – ce spun PAS, PDM, PSRM, PN, PRO Moldova, Pentru Moldova…

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a venit cu o reacție la decizia Curții Constituționale, prin care, CCM a declarat inadmisibilă sesizarea PAS cu privire al autodizolvarea Parlamentului cu votul a 2/3 din deputați. Astfel, Renato Usatîi menționează că hotărârea Înaltei Instanțe a fost o lovitură pentru președintele țării și echipa sa care mizau pe o decizie favorabilă.

Totodată, Usatii rămâne pe poziții și spune că una dintre căile legale pentru declanșarea alegerilor anticipate este desemnarea candidaturii sale la funcția de premier, candidatură pentru care nu va vota majoritatea Dodon-ȘOR. Mai mult decât atât, Usatîi menționează că liderul PSRM, Igor Dodon, vrea ca scrutinul anticipat să fie organizat nu mai devreme de luna octombrie.

”Trebuie să fie propus un premier pentru care PSRM-ȘOR nu va vota niciodată. Noi nu mai trebuie să mai trimitem interpelări la CCM cu privire la posibilitatea declanșării alegerilor anticipate. Sunt doar două constituționale stipulate expres în Constituție. Decizia de azi a fost o ”ștangă” pentru Maia Sandu. Mișcarea de azi a lui Dodon a fost una calculată și bine gândită. Noi mergem după scenariul lui Dodon și Șor pentru că președintele nu a desemnat un candidat la funcția de premier. La întoarcerea de la Bruxelles, Maia Sandu trebuie să înainteze un candidat la funcția de premier, care nu va fi votat de PSRM-ȘOR, ori altul care să fie votat acum, dar demis în primăvară, întrucât Dodon vrea alegeri în octombrie. Nu insist să fiu eu desemnat la funcția de premier, poate există o altă persoană pentru care Dodon și Șor nu ar vota”, mai adaugă Usatîi.

Și PDM a reacționat la decizia Curții Constituționale de astăzi și reiterat scenariile posibile în actualul context politic, menționând în același timp că, deciziile Curții nu se discută, dar se execută.

”Hotărârea de astăzi a CC, prin care magistrații au spus clar că autodizolvarea Parlamentului nu este posibilă, era așteptată și firească. Și această decizie confirmă necesitatea implementării soluției propuse de PDM. Țara se află într-o profundă criză economică, sanitară și politică, cetățenii au nevoie să cunoască cine și cum își asumă responsabilitatea să gestioneze, în perioada de până la alegeri, această criză. Sperăm că politicienii vor găsi suficientă responsabilitate și maturitate politică pentru a lăsa deoparte interesele personale înguste și de partid și a începe să se gândească la țară și cetățeni”, se arată într-o declarație a democraților.

Liderul grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu, declară că PRO MOLDOVA este deschisă pentru consultări cu șeful statului și fracțiunile parlamentare pentru a contribui la identificarea soluției optime și salută decizia CCM.

”Salut decizia Curții Constituționale care a examinat în termeni restrânși sesizarea colegilor din Parlament, legată de condițiile de dizolvare a legislativului. Sunt sigur că vom avea în scurt timp poziția președintelui Maia Sandu pentru deblocarea crizei politice severe în care a ajuns țara. PRO MOLDOVA este deschisă pentru consultări cu șeful statului și fracțiunile parlamentare pentru a contribui la identificarea soluției optime”, declară Candu.

Și deputaţii PAS Sergiu Litvinenco şi Mihai Popşoi au reacționat la decizia Curţii Constituţionale, care a stabilit astăzi criteriile de dizolvare a Parlamentului.

”Curtea Constituţională, la sesizarea colegilor mei Mihai Popşoi, Dan Perciun şi Virgiliu Pâslariuc, a statuat că autodizolvarea Parlamentului prin adoptarea unei hotărâri în acest sens nu este posibilă. Potrivit deputatului PAS, asta înseamnă că dizolvarea Parlamentului se poate face exclusiv în condiţiile art.85 alin.(1) şi (2) din Constituţie”, a scris vag Sergiu Litvinenco pe Facebook

Deputatul PAS, Mihai Popșoi dă vina pe socialiști, menționând că Înalta Instanță a luat această decizie după ce PSRM a refuzat autodizolvarea Parlamentului.

„După ce PSRM au refuzat auto-dizolvarea parlamentului, decizia Curţii era previzibilă. În lipsa unui consens politic larg, nu se putea asigura cele 67 de voturi. Socialiştii se ţin de scaune cu dinţii. Ei îsi doresc perpetuarea crizei şi speră să evite anticipatele, dar nu le va reuşi”, a scris pe Facebook deputatul Mihai Popşoi.

Acesta menţionează că atât legea supremă cât şi voinţa oamenilor de a curăţa parlamentul vor fi respectate.

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, nu a ezitat să vină și el cu o reacție, menționând că ”tentativa unor deputați de a acoperi abuzul constituțional al Președintelui privind refuzul de a desemna candidatul pentru funcția de Prim-ministru prin așa-zisa sesizare a Curții Constituționale pentru a cunoaște, dacă Parlamentul se poate autodizolva, a eșuat”.

”A eșuat și teoria populiștilor că Parlamentul poate fi sancționat cu dizolvarea chiar dacă Președintele nu înaintează candidatul pentru funcția de Prim-ministru. Interesant ce vor mai inventa pentru a nu-și executa obligația constituțională de desemnare a candidatului pentru funcția de Prim-ministru”, afirmă ministrul.

Și noul-vechiul lider al PSRM nu a ezit să îi arunce cu ”sare în ochi” președintelui țării și echipei sale prezidențiale.

“Poate că consilierii doamnei Sandu trebuie să revină în primul an și să mai asculte câteva prelegeri de jurisprudență. Eu consider decizia exprimată drept una logică și evidentă. Cei care încearcă să se joace cu Constituția și să uzurpeze puterea au fost loviți peste mâini. Era o decizie previzibilă”, a menționat Dodon.

Deputatul Sergiu Sârbu a făcut haz de parlamentarii PAS, care au depus sesizarea la CCM, menționând că ”s-a autodizolvat” doar visul celor de la Partidul Acțiuni și Solidaritate.

”Visul PAS s-a autodizolvat după decizia de astăzi a Curții Constituționale. Textele clare nu trebuie interpretate. Curtea Constituțională nu poate interpreta Legea Supremă, în cazul în care Constituția deja dă răspuns clar la întrebare. Decizia de astăzi este logică și previzibilă. Salutăm prima decizie a Curții în acest început de epopee de a antrena Înalta Curte în disputele politice. Rugăm colegii mai tineri din Parlament să nu folosească Constituția și Curtea Constituțională în scopul promovării propriilor interese politice pentru a viola Legea Supremă. Mai bine ar mai merge prin țară ca să discute cu oamenii, sunt foarte multe probleme de rezolvat”, declară Sergiu Sârbu.

Fostul consilier în domeniul dreptului al fostului premier Ion Chicu, Nicolae Eșanu, fost secretar de stat la Ministerul Justiției și fost viceministru în cadrul aceluiași minister, dar și fost reprezentant al Republicii Moldova la Comisia de la Veneția, speră că, până la urmă, „rațiunea va triumfa și nu se va încerca dizolvarea Parlamentului, pentru imposibilitatea formării Guvernului, din cauza că președintele refuză să înainteze un candidat la funcția de prim-ministru”.

La fel de mult însă, acesta speră că nu se va insista nici pe faptul că „pentru aceasta este obligatoriu să se organizeze un spectacol, cu persoane care să accepte să joace rolul de măscărici, și cu un program de guvernare.

”Chiar dacă, aparent, acest spectacol pare inevitabil, sunt convins că juriștii cărturari pot identifica o soluție, care să nu impună președintele, Parlamentul și un posibil candidat la funcția de prim-ministru (care, apropo, va trebui să mai convingă un număr important de persoane să joace rolul de posibil miniștri) să participe la un fars (n.r. o farsă). Ceea ce am spus are sens doar dacă, dorința de a dizolva Parlamentul este sinceră si este evident că întreaga procedură de formare a Guvernului este organizată exclusiv în scopul de a întruni condițiile pentru dizolvare, a scris Nicolae Eșanu pe pagina sa de Facebook.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, riscă să fie suspendată din funcție dacă nu se va supune Constituției și nu va desemna un candidat la funcția de prim-ministru al țării. De această părere este unul din autorii Constituției Republicii Moldova, Alexandru Arsene.

”Decizia Curții Constituționale de astăzi era una previzibilă. Potrivit articolului 89 din Legea Supremă a țării, întitulat „Suspendarea din funcție”, în cazul săvârșirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei,  preşedintele Republicii Moldova poate fi suspendat din funcție de Parlament, cu votul a două treimi din deputaţi. Frânarea activității Guvernului, care este unica instituție a puterii executive, conform articolului 96, alineatul 1, Guvernul asigură realizarea politicii interne şi externe a statului şi exercită conducerea generală a administraţiei publice”, declară Alexandru Arsene.

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților din PAS, cu privire la posibilitatea dizolvării Parlamentului cu votul a 2/3 din deputați. Astfel, Curtea Constituțională a preciza că Înalta Instanță ”nu poate proceda la interpretarea unor articole din Constituție, atunci când, Constituția conține într-un alt articol, răspunsul la problema ridicată într-o sesizare sau când există o hotărâre a sa, care epuizează subiectul”.

Totodată, Curtea Constituțională precizează că, atribuția dizolvării Parlamentului, îi revine exclusiv președintelui, însă nu și atunci când de vină sunt alți factori decât Legiuitorul.

Amintim că deputații PAS au sesizat la 31 decembrie Curtea Constituțională pentru interpretarea Constituției în vederea elucidării posibilității dizolvării Parlamentului prin adoptarea de către forul legislativ a unei hotărâri în acest sens cu o majoritate calificată de două treimi de voturi ale deputaților.

 

Dosar Media

Ai o noutate?