Top 10 cărți pe care trebuie să le citești: Dacă nu reușești în 2021, fă-o în 2022

În rândurile următoare, găsiți o listă cu 10 cărți recomandate de Fabiola Ionascuti, într-un articol pe doer.ro.

Lista bucură pe toată lumea, așa că dacă iubești beletristica cu siguranță vei găsi ceva care să-ți placă, iar dacă te pasionează online-ul și cum mintea umană îi face față, vei descoperi o carte interesantă în topul actual.

1. Inteligența erotică de Esther Perel

Esther Perel, terapeut de meserie a câștigat simpatia cititorilor români prin cartea sa „Inteligența erotică”, bestseller în 2020. Perel este de părere că oamenilor le e teama de intimitate, iar sexualitatea în cuplu rămâne un tabu, chiar dacă trăim într-o societate modernă și îndrăzneață.

Frica ar trebui schimbată în curiozitate, și cum oamenii în general caută la o relație sentimentul de apartenență, de familiaritate, reciprocitate sau confort, uită un aspect important al vieții de cuplu: intimitatea și/ sau relația sexuală. De aceea, Perel oferă sfaturi și sugestii din exemple clare cu care s-a confruntat la cabinet și care pot ajuta cuplurile să-și gestioneze mai bine relația, indiferent de vârstă, de vechimea relației sau de numărul de copii.

2. Splendida cetate a celor o mie de sori, de Khaled Hosseini

Cartea a fost tradusă în peste 35 de limbi și a ocupat primul loc în lista prestigiosului The New York Times Book Review. În roman vei descoperi povestea a două femei, destinele lor fiind marcate de un singur numitor comun: suferința. Povestea lui Mariam și a Lailei se vrea ecranizată, de aceea Columbia Pictures a cumpărat drepturile de autor în 2009, iar premiera piesei de teatru cu aromă persană a avut loc deja în 2017 la San Francisco. 

3. Omul de castane de Soren Sveistrup

Danezul Sveistrup și-a făcut un debut fulminant cu romanul. De altfel, nu este deloc ușor să menții suspansul viu, să construiești planuri gândite atent care să se intersecteze perfect atunci când vrei, atunci când consideri că ai atins climaxul-ul narativ.

4. Arta subtilă a nepăsării de Mark Manson

Mark Manson vorbește într-un mod deschis, deloc protocolar, pe alocuri amuzant că este OK să nu fii mereu zen, mereu pozitiv și cu zâmbetul larg. Mai pe scurt: când viața ne dă lămâi nu trebuie să facem limonadă, ci putem să luăm lecția ca atare și să învățăm din experiența „acră‟ pe care ne-a lăsat-o gustul lămâilor.

5. The Cyber Effect: Psihologia comportamentului uman în mediul online de Mary Aiken

Dr. Mary Aikon este cea mai importantă personalitate în domeniul cyber psihologiei la ora actuală. Ca psiholog criminalist lucrează alături de Europol în soluționarea diverselor cazuri cu care agenția se confruntă și a condus numeroase seminarii de cercetare și instruire pentru FBI, Interpol sau Casa Albă. Ba mai mult, cercetările ei au inspirat serialul de televiziune CSI: Cyber.

Sunt mulți părinți care își lasă copiii prea mult în fața televizorului fără să-și dea seama cât de nociv este acest comportament pe termen lung. Suficiente studii au arătat că device-urile și lumea artificială creată de acestea, fac mai mult rău decât bine, mai ales minții în formare ale copiilor. Cartea este amplă și în general, tratează subiectul adicției de social media/ internet cu care mulți adulți se confruntă.

6. Cartea celor cinci cercuri de Miyamoto Musashi

„Nu fi invidios pe ceilalți. Nu te mâhni pentru despărțiri. Nu te înconjura cu lucruri de preț, căci nu îți sunt de niciun folos. Nu te înfricoșa de moarte”. Acestea sunt unele dintre învățăturile unui mare filosof japonez care a scris cartea în 1645, la doar câteva săptămâni înainte de moartea sa. Este o carte despre strategie de luptă și război al armelor, dar mai mult decât atât, cartea vorbește, într-un fel profund, dar explicat militar despre războiul minții. Musashi era de părere că omul trebuie să-și perfecționeze voința și să capete înțelepciune deplină.

Dacă ai citit cartea „Arta războiului” de Sun Tzu care tratează psihologia războiului și cea care a influențat totodată gândirea militară occidentală, cu siguranță te vei bucura de această lectură scurtă, dar plină de învățăminte.

7. Seria Cele șapte surori de Lucinda Riley

Lucinda Riley este cea care a scris și  „Trandafirul nopții” și „Secretul Orhideei”, două romane extrem de delicate și pline de suspans.

Iată ordinea cărților dacă te bate gândul să faci cunoștință cu lumea surorilor D’Apliese:

  1. Povestea Maiei
  2. Sora furtună – Povestea lui Ally
  3. Sora umbră – Povestea lui Star
  4. The Pearl Sister
  5. The moon Sister
  6. The Sun Sister

Ultimele trei volume încă nu au fost traduse în limba română. Nu o să regreți întâlnirea cu fetele lui Pa Salt, ale căror destine misterioase se vor ecranizate inclusiv la Hollywood.

8. Soția plantatorului de ceai de Dinah Jefferies

Romanul a fost publicat în 2015 și s-a aflat pe lista celor mai bine vândute cărți în Sunday Times timp de 16 săptămâni. Este o carte de o frumusețe aparte, modul în care scriitoarea descrie acțiunea, modul în care leagă personajele și conturează poveștile este de-a dreptul excepțională. 

9. Oscar și tanti Roz, de Eric Emmanuel Schmitt

„Viața e ca un dar buclucas. La început ai tendința să-l supraestimezi crezând că viața pe care ai primit-o este veșnică. Apoi, dimpotrivă, îl subestimezi, găsind că este o porcărie, scurtă de nu înțelegi nimic din ea și pe care uneori ți-ar veni s-o arunci de să nu se vadă. Abia către sfârșit pricepi că nu-i vorba de niciun dar, ci de un simplu împrumut. Pe care trebuie să-l încerci să-l meriți.‟

Atunci când ceva te supără în viața și ți-e sufletul amărât, citește această mică povestioară ca să nu te mai plângi, să nu mai găsești scuze și să te bucuri că ești sănătoasă și nu se întrevăd nori negrii pe cerul tău.

10. Materii întunecate de Philip Pullman

Dacă îți plac cărțile fantasy, citește seria scrisă de englezul Pullman. Cum ar fi ca sufletul nostru să ia forma unui animal, să-l vedem, să-l atingem și să vorbim cu el? 

Sursa: doer.ro

Dosar Media

Ai o noutate?