Dezacordul cu un membru al cercului interior al lui Putin a fost considerat suficient de important, pentru a fi inclus în briefingul zilnic de informații al președintelui Biden.
Un membru al cercului interior al lui Vladimir Putin și-a exprimat dezacordul direct președintelui rus în ultimele săptămâni, cu privire la gestionarea de către acesta a războiului din Ucraina, potrivit informațiilor obținute de serviciile de informații americane.
Critica marchează cel mai clar indiciu, de până acum, al tulburărilor din cadrul conducerii Rusiei, cu privire la gestionarea unui război care a mers prost dezastruos pentru Moscova, forțându-l pe Putin luna trecută să ordone mobilizarea a sute de mii de cetățeni, într-o încercare disperată de a inversa pierderile recente pe câmpul de luptă.
Informația a fost considerată suficient de semnificativă, pentru a fi inclusă în briefing-ul zilnic de informații al președintelui Biden și împărtășită cu alți oficiali americani, potrivit unor persoane familiare cu chestiunea, care au vorbit sub condiția anonimatului, pentru a discuta informații sensibile.
Nemulțumirea pe care și-a exprimat-o membrul cercului intim al lui Putin a fost legată de ceea ce insiderul a considerat o gestionare defectuoasă a efortului de război și greșelile făcute de cei care execută campania militară, potrivit uneia dintre persoane.
Identitatea persoanei din interior nu a putut fi confirmată, deși numele a fost inclus în rapoartele de informații din SUA.
Noile informații, împreună cu comentariile oficialilor ruși, subliniază diviziunile, în cadrul eșalonului superior al lui Putin, unde oficialii nu au dorit de mult timp ca să aducă vești proaste unui lider rus autocrat, care este văzut mai izolat decât în orice moment al guvernării sale de 22 de ani.
Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a refuzat să comenteze informațiile.
Numărul de persoane pe care Putin îi consideră asistenți și consilieri apropiați sau de încredere este mic și este compus în principal din colegii din zilele sale, când era ofițer KBG și din cei pe care i-a întâlnit pe când era adjunct al primarului din Sankt Petersburg, în anii 1990, după prăbușirea guvernului. Uniunea Sovietică.
Mobilizarea a stârnit tulburări interne, a determinat sute de mii de bărbați ruși aflați la vârsta bună pentru luptă, ca să fugă din țară și au fost afectați de incompetență birocratică, fiind chemate și persoane care ar trebui excluse din serviciul militar.
Pe măsură ce războiul intră în cea de-a opta lună, iar victoria Rusiei rămâne evazivă și prost definită, loialitatea incontestabilă de care s-a bucurat Putin ar putea să scadă, au spus oficialii serviciilor de informații, dar au avertizat că nu există niciun indiciu că liderul rus este pe punctul de a fi dat deoparte. .
„De la începutul ocupației, am asistat la o alarmă tot mai mare din partea unui număr de oameni din cercurile apropiate a lui Putin”, a spus un oficial al serviciilor secrete occidentale.
„Evaluările noastre sugerează că acestea sunt exercitate în special de pierderile recente ale Rusiei, direcția greșită și deficiențele militare extinse.”
Un al doilea înalt oficial occidental a spus că tensiunile interne sunt „concordante cu modul în care a decurs campania pentru ruși și cu atmosfera din Kremlin. Există o mulțime de oameni care sunt convinși că acest lucru nu merge bine sau nu merge corect.”
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut că au existat dezacorduri și dezbateri între liderii ruși, deoarece Putin s-a confruntat cu decizii cruciale, cum ar fi mobilizarea.
„Există dezacord cu privire la astfel de momente. Unii cred că ar trebui să acționăm diferit”, a declarat Peskov pentru The Washington Post. „Dar toate acestea fac parte din procesul de lucru obișnuit.”
Întrebat despre dezacordurile din interiorul cercului lui Putin, Peskov a spus: „Există argumente de lucru: despre economie, despre desfășurarea operațiunii militare. Există argumente despre sistemul de învățământ. Acest lucru face parte din procesul normal de lucru și nu este un semn al vreunei diviziuni.”
Dar Peskov a spus că rapoartele serviciilor de informații americane despre un individ din cercul lui Putin care îl contestă direct pe liderul rus sunt „absolut neadevărate”.
Înarmate cu arme americane și europene, forțele ucrainene au recucerit mii de kilometri pătrați de teritoriu, în ultimele săptămâni, de la o armată rusă marcată de lipsa de personal.
Pierderile au determinat o luptă a Kremlinului de a organiza referendumuri teatrale și de a anunța anexări formale, ale terenurilor ocupate, condamnate pe scară largă ca fiind ilegale, toate în timp ce au început să recruteze sute de mii de rezerviști militari, în ciuda riscului de opoziție și proteste interne.
Putin a amenințat, de asemenea, că va lua măsuri extreme pentru a proteja teritoriul Rusiei, inclusiv utilizarea armelor nucleare, în speranța că amenințarea îi va face pe susținătorii Ucrainei să se gândească de două ori, la cât de departe ar trebui să poată avansa Kievul.
Situația a condus la critici publice la adresa ministrului apărării a lui Putin și a generalilor de vârf, într-o rară revărsare de nemulțumire.
Ramzan Kadyrov, șeful Republicii Cecene a Rusiei, care a trimis miliții cecene să lupte împotriva Ucrainei, a atacat în ultimele zile un general de vârf și a spus că ar trebui retrogradat la gradul de soldat. După comentarii, Kadyrov a anunțat că Putin l-a promovat pe cecen la gradul de general-colonel.
Yevgeniy Prigojin, un aliat de multă vreme a lui Putin ai cărui mercenari Wagner au luptat și pentru Moscova în Ucraina, a fost de acord cu Kadyrov, descriind liderii militari ruși drept „bucăți de gunoi”, într-o declarație.
Un oficial instalat de Moscova, în Hersonul ocupat a descris retragerea din ultimele zile a forțelor ruse la nord-est de oraș ca o „regrupare” și a susținut că regiunea a fost „închisă”, dar i-a numit și pe liderii militari ruși trădători și incompetenți.
„Într-adevăr, mulți oameni spun că, dacă ar fi ministrul apărării, care a adus lucrurile în această stare de lucruri, s-ar împușca, dacă ar fi adevărați ofițeri”, a declarat Kirill Stremousov, șef adjunct al administrației Herson instalată de Rusia. Joi într-un videoclip pe Telegram.
Problemele lui Putin pe câmpul de luptă sunt agravate de o mobilizare întâmplătoare acasă.
„Mi se pare că poziția lui este fragilă”, a spus un oficial rus despre Putin, într-un interviu, în ziua în care a fost anunțată mobilizarea.
„În toate aceste luni am auzit că jumătate din lume este de partea noastră. Dar nici Modi, nici Xi nu susțin acum acest lucru”, a spus oficialul rus, referindu-se la prim-ministrul indian Narendra Modi și la liderul chinez Xi Jinping, despre care s-a văzut că s-au îndepărtat de efortul de război al lui Putin, în timpul unui summit, de luna trecută, la Samarkand, în Uzbekistan.
Într-o altă conversație din această săptămână, oficialul a spus că nu a auzit despre nicio provocare directă la adresa lui Putin din interiorul cercului interior.
Dar „există proteste” din partea șefilor comisiilor parlamentare, cu privire la modul în care președintele și armata conduc războiul – „despre de ce armata nu este aprovizionată corespunzător, despre de ce campania nu merge așa cum ar trebui”, a spus oficialul.
Înalți oficiali de securitate din Europa au spus că nu au știut că cineva a îndrăznit să-l provoace pe Putin direct pe parcursul evenimentelor din Ucraina și au adăugat că nu au văzut serviciile de informații americane raportând criticile adresate lui Putin.
Chiar și așa, unii dintre acești oficiali au spus că fisurile au fost din ce în ce mai evidente, în mai multe straturi ale sistemului rus, invocând izbucniri de critici și arătând cu degetul spre armata rusă, serviciile de securitate și guvernele regionale, forțând acum bărbații de vârstă militară să intre în serviciu.
Un înalt oficial european de securitate a descris „critica în creștere la adresa lui Putin – la spatele său”, inclusiv din rândurile celor de la Kremlin.
„Ei cred că este încăpățânat”, a spus oficialul și „obsedat de Ucraina” – o „obsesie pe care nu o împărtășesc neapărat”.
Un al doilea oficial de securitate din Europa a spus: „Există țapi ispășitori. Spre care se arată cu degetul. Toate acestea se întâmplă.”
Doi directori de afaceri ruși, care mențin contacte cu oficiali politici și-au exprimat aceste sentimente și au spus că săptămânile următoare ar putea fi cruciale, pentru a determina viitorul lui Putin și ce decizii ia în legătură cu războiul.
Dacă armata rusă nu își stopează pierderile, atunci vor izbucni lupte interioare, a spus unul dintre acești oameni, un membru al elitei de afaceri din Rusia. „Acesta este un punct de rupere.”
Mobilizarea forțelor s-a dovedit larg nepopulară în Rusia și poate semnala că Putin se simte presat să ia măsuri disperate.
De luni de zile, Putin a rezistat să cheme forțe suplimentare, chiar dacă pierderile pe câmpul de luptă sugerau că nu a desfășurat suficiente forțe la începutul războiului.
Încă din primăvara acestui an, când planul lui Putin pentru o invazie și o ocupare rapidă a Ucrainei eșuase în mod clar, analiștii de informații americani au apreciat că va trebui să anunțe o mobilizare amplă – în valoare de sute de mii de trupe suplimentare – dacă speră, pentru a-și atinge obiectivele, pe care la acea vreme Putin credea că încă le poate îndeplini, potrivit unui înalt oficial american familiarizat cu problema.
Decizia lui Putin de a convoca ceea ce oficialii ruși spun că vor fi 300.000 de soldați suplimentari se numără printre cele mai destabilizatoare și riscante din punct de vedere politic, din cariera sa și „ar putea duce la o instabilitate a regimului”, a spus un al treilea oficial european de securitate.
Alții, însă, au spus că, în ciuda unui exod în masă de bărbați de vârstă militară din Rusia, Putin a trecut un prag important, fără a declanșa vreo provocare internă semnificativă la adresa guvernării sale.
Chiar și oficialii regionali supărați de mobilizare se conformează în mod covârșitor, furnizând zeci de mii de recruți.
„Toată lumea este dornică să caute semne de ruptură a Rusiei și vedeți tensiuni interne”, a spus un înalt oficial baltic.
„Dar Rusia este acum pe picior de război și ei încă merg. Nu am văzut nimic care să sugereze altceva.”
Sursa: The Washington Post