Riscul unei lovituri de stat organizată de FSB (serviciul de securitate al Rusiei) împotriva lui Vladimir Putin crește cu fiecare săptămână în care războiul din Ucraina continuă, scrie The Guardian.
Publicația britanică citează sub protecția anonimatului un oficial din cadrul serviciilor de informații ale Rusiei care a afirmat că haosul și nemulțumirea au cuprins serviciile de securitate după decizia Moscovei de a invada Ucraina.
De la începutul invaziei, scrie The Guardian, un analist anonim al FSB a trimis mai multe scrisori către Vladimir Osechkin, un activist rus în exil, care conțin informații cu privire la poziția serviciilor Rusiei față de invadarea Ucrainei. Conform scrisorilor primite de acesta, ulterior publicate în mediul online, președintele Vladimir Putin se confruntă cu riscul unei lovituri de stat chiar din interiorul cercului său de putere.
Osechkin a declarat pentru The Times că riscul pe care și-l asumă agenții de securitate ai guvernului de la Moscova atunci când divulgă astfel de informații este un semn al furiei lor tot mai mari față de Putin, dar și al nemulțumirii din cauza efectului pe care sancțiunile occidentalilor le au asupra ofițerilor FSB, care “nu vor mai putea pleca în vacanță în vilele din Italia sau să-și ducă copiii la Disneyland Paris”, scrie Biziday.
„În cei 20 de ani de mandat, Putin a creat stabilitate în Rusia. Ofițerii FSB, polițiștii, procurorii de stat – acei oameni din sistem – au putut duce o viață bună. Dar acum toate aceste beneficii au dispărut. Aceiași oameni recunosc acum că acest război este o catastrofă pentru economie, pentru umanitate. Ei nu vor să se întoarcă în Uniunea Sovietică. Pentru fiecare săptămână și fiecare lună în care acest război continuă, crește posibilitate unei rebeliuni a celor din cadrul serviciilor de securitate”, a declarat activistul rus, care de la exilul din 2015 locuiește în Franța.