Tauber acuză Guvernarea: ”PAS are o înțelegere cu Grigorișin, ca acesta să-și retragă candidatura”

Candidata Partidului Politic ”Șor”, la funcția de primar al municipiului Bălți, Marina Tauber acuză Guvernarea PAS că ar avea ”o înțelegere cu Grigorișin, ca acesta să-și retragă candidatura”. Potrivit Marinei Tauber, guvernarea ar vrea să folosească Comisia Electorală Centrală în jocurile ei, scrie unimedia.md

Vă asigur că această prevedere nu se regăsește în Codul Electoral și nici în alte legi și regulamente în vigoare. Membrii CEC au impus această nouă regulă fără aprobarea Parlamentului și fără a explica de ce era necesară această modificare. Acest punct din hotărârea de ieri lovește exact în mine, pentru că este clar că eu voi câștiga aceste alegeri. PAS are o înțelegere cu Grigorișin, ca acesta să-și retragă candidatura, săptămâna aceasta, și astfel, Boris Marcoci să devină contracandidatul meu în turul doi de scrutin. Iar săptămâna viitoare, cu câteva zile înainte de alegeri, să mă elimine abuziv din cursă, crezând că, în acest fel, candidatul lor va câștiga”, a spus Tauber.

Tauber a mai spus că Nicolae Grigorișin, contracandidatul acesteia din turul doi, și candidatul PAS, Boris Marcoci, care s-a clasat pe locul trei la alegerile de duminică, sunt parte a aceleiași echipe, iar competiția între ei a fost una de fațadă și ambii sunt ghidați de același centru de comandă.

„De ce a acceptat Grigorișin să facă acest joc dezonorant, pentru mine, cel puțin este clar. Pentru că este un idiot util, care este gata să vândă pe oricine pentru a-și apăra pielea și pentru a nu fi înlăturat din schemele și combinațiile pe care le face astăzi la Primăria din Bălți. Cel care trădează o dată vor trăda de câte ori va fi nevoie, iar PAS a decis să profite de acest lucru, ca să intre în primăria din Bălți pe ușa din dos. Să nu creadă că noi nu știm cu ce se ocupă ei la Bălți. Știm și vă asigurăm că, imediat cum ajungem acolo, vom face un audit și vom scoate la vedere toate schemele. Iată de ce se încearcă înlăturarea abuzivă a mea din cursă, astfel încât candidatul PAS, care a luat doar 10 la sută din voturi să ajungă primar la Bălți”, a spus Tauber.

În același timp, reprezentantul Marinei Tauber la CEC, avocatul Vadim Banari, a precizat că precizarea făcută de CEC este în afara legii, pentru că instituția nu poate interpreta o lege și nu poate schimba regulile jocului în timpul jocului.

„În lege e scris clar că în cazul în care se retrage un concurent electoral, el este scos din buletinul de vot și rămân ceilalți candidați, adică unul singur în cazul nostru. Apriori nu este corect ca un concurent de pe locul trei sau patru să vină în turul doi în locul altui concurent. Pentru că el vine din cu toată altă fază a competiției electorale. Este turul întâi și este turul doi. Adică dacă se retrag toți candidații, ajung în turul doi niște candidați care nu au beneficiat de susținerea populară, de votul oferit de alegători? Totuși, suntem încrezători că noua conducere a CEC-ului este formată din profesioniști și nu vor admite încălcarea legii”, a spus Vadim Banari.

Comisia Electorală Centrală respinge acuzațiile făcute de candidata pentru funcția de primar la Bălți, Marina Tauber, și vine cu unele precizări. Instituția spune că „dacă unul dintre candidații care trec în turul doi se retrage din cursa electorală înainte de ziua votării, în cazul organizării celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru funcția de primar, scrutinul se va desfășura între candidatul rămas și următorul candidat care a acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin, iar înscrierea lui în buletin se va efectua conform procedurii din primul tur”, prevedere care se regăsește din 2015. Reacția vine după ce Tauber a acuzat guvernarea că în complicitate cu Grigorișin, vor să-l bage pe Marcoci în Primăria Bălți pe ușa din dos, „folosind puterea CEC”.

Amintim că Marina Tauber, candidatul Partidului „Șor” pentru funcția de primar al municipiului Bălți, a câștigat detașat primul tur al alegerilor locale noi din 21 noiembrie, învingându-i cu un scor zdrobitor pe ceilalți concurenți electorali.

Sursa: unimedia.md

Dosar Media

Ai o noutate?