Foto:newsmaker.md

Stoianoglo nu vrea să demisioneze: ”Actuala guvernare recurge la presiune politică”, spune procurorul general

Procurorul general Alexandr Stoianoglo nu vrea să demisioneze, așa cum i-o cer cei de la guvernare.

„Nu am niciun temei să demisionez din funcție. Nu am făcut dosare la comandă”, a declarat Stoianoglo în cadrul unei conferințe de presă.

Mai mult decât atât, Stoianoglo spune că va depune o sesizare la Curtea Constituțională prin care va solicita ca procurorul general să facă parte din nou din componența Consiliului Suprem de Securitate.

”Eu nu îmi voi da demisia din funcția de procuror general.(…) Guvernarea și-a permis o serie de acuzații în adresa mea personală.(…) Actuala guvernare recurge la presiune politică”, a declarat Stoianoglo.

Stoianoglo spune că se va adresa instituțiilor internaționale pentr a-și face dreptate.

”Parlamentul a examinat și votat în primă lectură proiecte de legi, scopul cărora este înlăturarea cu orice preț din funcție a procurorului general. Este grav că aceste proiecte au fost elaborate, promovate și adoptate cu încălcarea tuturor procedurilor și regulilor, fără avizul Guvernului, a CSP, a Procuraturii Generale, altor instituții de stat, concluziile cărora poartă caracter obligatoriu”, spune procurorul general.

Stoianoglo afirmă că autorii acestor inițiative legislative nu au solicitat opinia au opinia forului internațional de specialitate, cum este Comisia de la Veneția, Consiliul Europei.

”Constatăm cu dezamăgire că scopul acestor modificări nu are nimic în comun cu consolidarea capacităților instituționale, eficientizarea activității, restabilirea legalității și ordinii de drept în stat. Este absolut evident că prin aceste modificări guvernarea introduce mecanisme și pârghii care i-ar permite subordonarea Procuraturii și influențarea politică a deciziilor procesuale.

În aceste condiții, chiar dacă autorii proiectelor consideră acest lucru de prisos, Procuratura consideră necesar și insistă pe opinia forului internațional. Prin urmare, Procuratura se adresează Comisiei de la Veneția, Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni al Consiliului Europei, Asociației Internaționale a Procurorilor și corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova solicitându-le punctul de vedere în contextul modificărilor adoptate în regim alert de majoritatea parlamentară, care vin să submineze independența procurorilor în avantajul factorului politic”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Dosar Media

Ai o noutate?