Colaj: Dosar Media

”Statul trebuie să intervină” – Reacția Maiei Sandu la decizia Guvernului de a oferi compensații pentru plata tarifelor la gaze naturale

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a expus pe marginea deciziei Guvernului în privința achitării compensațiilor consumatorilor pentru plata tarifelor majorate la gazele naturale. 

Maia Sandu, spune că oamenii trebuie să fie ajutați, iar cele 1,6 miliarde de lei menite să sprijine familiile dezavantajate reprezintă o sumă semnificativă, dar necesară pentru a proteja cetățenii.

Creșterea semnificativă a prețurilor la gaze pe piața internațională este o povară grea pentru toți, dar mai ales pentru țara noastră, din cauza veniturilor modeste ale majorității oamenilor, dar și a ineficienței energetice a economiei noastre”, a scris Maia Sandu pe contul său de Facebook.

Potrivit Maiei Sandu, statul trebuie să intervină pentru a sprijini cele mai vulnerabile categorii sociale.

Guvernul a anunțat că va compensa parțial costul facturii la gaze pentru toți consumatorii casnici, peste 746.000 de gospodării. Peste 300.000 de familii nevoiașe vor primi ajutor pentru perioada rece a anului, care a fost majorat de la 500 până la 700 de lei.

Totodată, 222.000 de consumatori casnici din zonele cu încălzire centralizată din Chișinău și Bălți vor beneficia de compensații parțiale, de până la 450 de lei, pentru creșterea prețului la agentul termic”, adăugat Maia Sandu.

Amintim că în cadrul ședinței Guvernului din 10 noiembrie, prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița a anunțat compensații pentru consumatorii de gaze naturale și nu doar. Guvernul va majora și indemnizația pentru familiile nevoiașe, care beneficiază de ajutorul pe timp de iarnă.

La începutul ședinței Guvernului, Gavrilița a anunțat un pachet de compensații pentru consumatorii de gaze naturale pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022, în valoare de 1,6 miliarde de lei.

Potrivit programului propus de Executiv, compensațiile la creșterea tarifară gazele naturale și la căldură se va acorda tuturor consumatorilor casnici.

Mai exact, programul presupune:

  • Extinderea ajutorului pe perioada rece a anului, care va costa suplimentar bugetul de stat 523 de milioane de lei.
  • Compensarea creșterii de tarif la gazele naturale va costa suplimentar bugetul de stat 770 de milioane de lei.
  • Compensarea creșterii de tarif la agentul termic va costa bugetul de stat 340 de milioane de lei.

„În total, astăzi anunțăm un pachet total de cinci luni, adică noiembrie 2021 – martie 2022, estimat la 1,6 miliarde de lei – cheltuieli care se adaugă la sumele deja acordate de Guvern pentru susținerea oamenilor pe timp de criză”, a spus Gavrilița.

Totodată prim-ministra a menționat că indemnizația pentru familiile nevoiașe, care sunt eligibile pentru programele de ajutor pe timp de iarna, va creștere de la 500 la 700 de lei pe lună.

Conform programului, Guvernul va crește eligibilitatea pentru acest program, astfel încât să se califice aproximativ 500 de mii de familii, adică cu 88 de mii de familii mai mult decât anul trecut, iar compensațiile la creșterea tarifară la gazele naturale și la căldură se va acorda tuturor consumatorilor casnici – 746 de mii de familii.

Natalia Gavrilița a precizat că aceste compensații se vor acorda gradual, în funcție de consum.

Dosar Media

Ai o noutate?