Noua groapă comună descoperită recent în satul Edilli din regiunea Khojavand – o nouă dovadă a crimelor de război comise de armeni împotriva prizonierilor de război și ostaticilor azeri în timpul primului război din Karabah. Rămășițele a 12 militari cu mâinile și picioarele legate și împușcați în cap au fost descoperite în groapa comună.
EU Reporter scrie că groapa comună a azerilor împușcați în timpul primului război din Karabah, descoperită la Edilli, a devenit o altă „pată neagră a trecutului”, explicând că conflicul azero-armean rămâne a fi acut, chiar dacă Azerbaidjanul și-a eliberat pământurile de sub ocupația armeană în urmă cu doi ani.
Nick Powell editor politic al EU Reporter, scrie „Cu toate acestea eforturile diplomatice pentru a ajunge la o soluționare pașnică în Caucazul de Sud continuă”.
EU Reporter menționează că săptămâna aceasta agenția turcă de știri Anadolu a publicat fotografii cu rămășițele a doisprezece soldați îngropați într-o groapă comună în satul Edilli din regiunea Karabah din Azerbaidjan. Urmele de gloanțe din cranii indicau că toți fuseseră împușcați.
Namik Efendiyev, un reprezentant al Comisiei de Stat Azeră pentru Prizonieri de Război, Ostatici și Persoane Dispărute, a declarat că în sat se fac săpături încă din luna februarie, cu scopul de a găsi persoanele dispărute în timpul primului război din Karabah (care s-a încheiat în 1994). Potrivit acestuia, rămășițele a douăzeci și cinci de persoane au fost deja găsite, iar căutările încă continua.
Nick Powell a menționat: „Hikmet Hajiyev, Șeful Politicii Externe din cadrul Administrației Prezidențiale azere, a declarat că Edilli a fost folosit de Armenia în timpul primului război din Karabah pe post de un lagăr de concentrare pentru ostatici azeri”. – El a adăugat că, în ciuda descoperirii unei gropi comune, încă mai sunt 4.000 de soldați și civili azeri dispăruți. Hajiyev acuză Armenia că ascunde ceea ce s-a întâmplat cu ei, precum și că nu dorește să împărtășească informații cu Azerbaidjanul despre locurile în care se află gropile comune ale prizonierilor de război și ostaticilor azeri.”
Ziarul suedez “Västerbottens – Kuriren”, făcând referire la tweet-ul lui Hikmet Hajiyev, a relatat, de asemenea, despre o groapă comună descoperită în Edilli.
„Västerbottens – Kuriren” menționează că mormântul comun al soldaților azeri a fost descoperit după confruntările grave de la granița dintre Azerbaidjan și Armenia în septembrie. Ziarul suedez subliniază că cei șaptesprezece soldați armeni luați prizonieri de Azerbaidjan în timpul luptelor de frontieră au fost predați Armeniei prin intermediul medierei Statelor Unite.
Portalurile suedeze svd.se și omni.se, precum și site-ul influentului ziar Aftonbladet, au plasat în titlurile zilei tweet-ul lui Hikmet Hajiyev despre împușcarea în masă a azerilor.
De asemenea, presa bulgară a reflectat pe larg descoperirea unei gropi comune în satul Edilli.
În total, tweet-ul Consilierului Prezidențial azer cu referire la Agenția France-Presse a fost publicat de cincisprezece instituții media bulgare, inclusiv portaluri de știri online precum fakti.bg, 24chasa.bg, novini.bg, netnews.bg, novini247.com și multe altele.
Pe lângă reportajul privind descoperirea unui mormânt comun al soldaților azeri în Edilli, un reportaj video realizat de către compania sârbă de radio și televiziune RTS, trimisă în Karabah, ilustrează amenințarea minieră ce pune în pericol regiunile azere eliberate. Conform raportului ar fi nevoie de mulți ani și de miliarde de dolari pentru a curăța complet aceste zone de minele plantate de Armenia.
În special, jurnaliștii televiziunii sârbe au vizitat regiunea Fizuli, unde l-au intervievat pe Araz Imanov, Consultant Principal al Reprezentantului Special al Președintelui Azerbaidjanului în teritoriile eliberate din Regiunea Economică Karabah. „Oamenii care au fost forțați să părăsească aceste locuri în urmă cu treizeci de ani și care au trăit în toți acești ani în țara lor, dar nu în casele lor, visează să se întoarcă aici”, a declarat Araz Imanov jurnaliștilor sârbi. – La urma urmei, acesta este pământul părinților și bunicilor lor, acesta este pământul lor, chiar dacă casele în care s-au născut și au crescut au fost distruse sau profanate de către ocupanți. Ee trist de spus, dar mulți dintre acești oameni au fost aruncați în aer de minele și minele antipersonal pentru că, în ciuda atenționărilor autorităților, s-au grăbit să se întoarcă pe pământul lor natal imediat după eliberarea ei…”.
Jurnaliștii sârbi subliniază că azerii se plâng de prejudecățile presei occidentale, a cărei simpatie este invariabil de partea armenilor. „Acești oameni vor să arate publicului internațional crimele sângeroase comise de armeni”, spune un prezentator sârb într-un reportaj video. – Ei doresc ca întreaga lume să vadă rămășițele soldaților azeri legați de mâini și picioare, cu craniile împușcate, care au fost găsite în satul Edilli.
Autor: Diana Negru