Socialiștii s-au adresat la Curtea Constituțională, fiind nemulțumiți de interzicerea difuzării emisiunilor de știri și analize din Rusia

Deputații Partidului Socialiștilor au contestat la Curtea Constituțională prevederile legii securității informaționale, promulgată duminică de președinta Maia Sandu. Cunoscută și sub numele de legea pentru combaterea dezinformării, aceasta inetrzice știrile și emisiuniel analitice produse în Rusia, dar și programele care conțin dezinformare, care susțin agresiunea militară, sau au conținut extremist, caracter terorist sau reprezentând o amenințare pentru securitatea națională.

Socialiștii consideră că noua lege, pe care o numesc „a cenzurii”, încalcă mai multe prevederi ale Constituției, dar și tratate internaționale privind drepturile omului, ratificate de R. Moldova.

Difuzarea emisiunilor de ştiri şi analize politice din Rusia va fi interzisă la sfârșitul acestei săptămâni, în Republica Moldova. Legea securității informaționale a fost promulgată de către președintele Maia Sandu. Instituțiile media, care nu se vor conforma, riscă amenzi și retragerea dreptului de a difuza publicitate.

Știrile și emisiunile cu caracter politic sau militar din țările care nu au ratificat Convenția privind Televiziunea Transfrontalieră, inclusiv Rusia, sunt interzise prin decizia Comisiei Situații Excepționale. Odată cu intrarea în vigoare a legii securității informaționale, aceste produse media nu se vor mai regăsi în grilele de emisie, nici după expirarea stării de urgență. Potrivit Consiliului Audiovizualului, războiul din Ucraina determină autoritățile de la Chișinău să ia măsuri dure față de propaganda venită din exterior.

Turcan Ana

Ai o noutate?