Socialiștii ”rup cămașa de pe ei” în schimbul purtării panglicii Sfântul Gheorghe – O nouă adresare la Curtea Constituțională

Astăzi, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, au depus la Curtea Constituțională o sesizare prin care solicită exercitarea controlului constituționalității și suspendarea Legii pentru modificarea Codului contravențional al Republicii Moldova nr. 218/2008, adoptată în lectura a doua la 7 aprilie 2022.

Deputații au menționat că, în urma modificării legii, consideră neconstituțională completarea articolului din Codul contravențional care se referă la ”atributele utilizate în contextul unor agresiuni militare, crime de război și crime împotriva umanității” și includerea în șirul acestor atribute și simboluri a panglicii bicolore negru-portocaliu, dar și a unor însemne.

Deputații afirmă că prin asemenea amendamente este încălcat dreptul la libera exprimare și opinie. Or, interdicția etalării atributicii care prin esența sa nu aduce atingere ordinii publice și a bunelor moravuri, vine în contradicție cu prevederile art.32 din Legea Supremă.

În opinia socialiștilor, prin astfel de legi se dorește distrugerea memoriei istorice și dezbinarea societății, iar puterea ar trebui să-și asume consecințele.

Președinta Republicii Moldova a cerut marți populației și politicienilor din opoziție să se abțină de la folosirea simbolurilor rusești în timpul ceremoniilor de pe 9 mai, care marchează victoria în cel de-al Doilea Război Mondial, invocând faptul că trupele ruse ucid civili în Ucraina.

Parlamentul de la Chişinău a votat pe 14 aprilie în ultima lectură proiectul de lege privind interzicerea pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor care propagă războiul – literele „ V” și „Z” și Panglica „Sfântul Gheorghe”.

Persoanele care vor încălca această lege vor fi sancționate cu amendă de până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. În cazul persoanelor juridice sancțiunea se ridică până la 18.000 de lei.

Turcan Ana

Ai o noutate?