Situație critică! Din 1 noiembrie Centrala de la Cuciurgan nu va mai livra electricitate malului drept

Pentru luna noiembrie, Gazprom a confirmat doar 5,7 mln. m3 de gaz pe zi pentru Republica Moldova, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului. Despre acest lucru a anunțat viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

„Acest volum va fi repartizat după cum urmează: 3,4 mln. m3 pe zi pentru malul drept și 2,3 mln. pe zi pentru malul stâng. Regiunea transnistreană va primi cu peste 40% mai puțin decât în luna octombrie”, a precizat el.

În luna noiembrie, Centrala de la Cuciurgan nu va livra energie malului drept pentru că va primi mai puțin gaz, iar asta înseamnă că Moldova va procura curent electric la prețurile de piață. Despre aceasta a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu

Totodată, vicepremierul a menționat că SA „Energocom” a achiziționat de pe piață alte 27 mln. m3 de gaz.

„În total, rezerva strategică de gaz este de aproximativ de 127 mln. m3”, a adăugat Spînu.

De menționat că și luna trecută Gazprom, contrar prevederilor contractuale, a redus volumul gazelor naturale livrate Republicii Moldova.

Precizăm că, anterior, mai mulți experți și politicieni au declarat că decizia Gazprom de a reduce volumul gazelor livrate reprezintă o formă de șantaj.

Turcan Ana

Ai o noutate?