Foto: Dosar Media

SIS spune că nu a depistat transportarea organizată a alegătorilor în diasporă și îl contrazice pe Dodon

Serviciul de Informații și Securitate nu a identificat transportarea organizată a alegătorilor contra plată sau transportul acestora pentru a favoriza un candidat sau altul, „cu mici excepții latente” înafara țării. Așa cum sugerează afiliații candidatului independent Igor Dodon.

SIS nu exclude că cineva, intenționat, manipulează, cu rea-credință, despre votul din diasporă. Altfel spus prin evaluarea SIS, publicată de Jurnal TV, instituția îi contrazice pe Dodon și PSRM care o țin una și bună că votul din diasporă a fost fraudat.

Documentul publicat reprezintă o evaluare a SIS care a fost expediat la Comisia Electorală Centrală. Aici sunt inserate postări de pe facebook ale moldovenilor stabiliți în diferite țări și care au publicat mesaje prin care anunță că au câteva locuri libere în mașină și ar putea să ia cu ei persoane care vor să meargă la vot dar nu au această posibilitate.

În evaluare se mai spune că lipsesc elementele de condiționare a votului cu excepția îndemnurilor latente. Mai mult SIS „nu exclude scenariul manipulării cu rea-credință a informațiilor și circumstanțelor în vederea înscenării denaturate a unor așa-zise acțiuni de transportare ilegală”. În același timp organizarea transportul este lipsit de unele facilități față de votarea acasă.

Inițiatorii modibilizării sunt activiști, simpatizanți ai unor politicieni, precum și administratorii și șoferi ai unor firme de transport, se mai spune în document, menționându-se și oferirea transportului contra-plată de către firme de transport care însă, potrivit SIS, nu au nicio conexiune cu politicieni și partide, scrie Jurnal TV.

Chiar ieri președintele Dodon a declarat în cadrul unui interviu de la RENTV că nu exclude că dacă vor fi dovezi cu privire la coruperea alegătorilor, va pune la dubii rezultatele alegerilor la unele secții de vot: „Acest subiect l-am discutat și cu ambasadorii”

Dosar Media

Ai o noutate?