SIS: Percheziții la doi cetățeni care vindeau dispozitive de filare și interceptare

SIS: Percheziții la doi cetățeni care vindeau dispozitive de filare și interceptare

Ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au documentat activitatea a două persoane care, ilicit, comercializau pe internet dispozitive tehnice speciale destinate obținerii ascunse a informației.

La domiciliile celor doi figuranți au fost efectuate o serie de percheziții, în urma cărora au fost ridicate 40 de dispozitive și accesorii pentru obținerea pe ascuns a informației.

Printre dispozitivele și accesoriile ridicate s-au regăsit: aparate de înregistrare audio/video/foto, sisteme destinate pentru determinarea locului aflării mijloacelor de transport ce utilizează un sistem de satelit de tip GPS, alte obiecte în circuit civil restrâns, se arată într-un comunicat de presă al SIS difuzat miercuri, 3 noiembrie.

Dacă le va fi demonstrată vinovăția, figuranții în dosar riscă amendă în mărime de la 650 până la 850 de unităţi convenţionale sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 până la la 240 de ore, sau închisoare de până la 3 ani.

Perchezițiile la domiciliile celor doi au fost efectuate de SIS în comun cu Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Botanica și cu Inspectoratul de Poliție Botanica al DP Chișinău a IGP al MAI.

Cine are dreptul să importe și să vândă dispozitive tehnice speciale de filare și interceptare

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) atenționează că „producerea, comercializarea sau procurarea în scop de comercializare a mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obținerea ascunsă a informației de către persoanele neautorizate poate comporta răspundere penală sau contravențională”.

Producerea și distribuirea unor astfel de dispozitive creează un șir de vulnerabilități la adresa securității naționale ca urmare a posibilității de obținere neautorizată a informațiilor privind activitatea organelor de ocrotire a normelor de drept, dar și cele privind încălcare gravă a drepturilor omului, în special, dreptul la viaţa intimă, familială şi privată, precum și secretul corespondenței”, se precizează în comunicatul SIS.

Potrivit art. 3 lit. a), b), din Hotărârea Guvernului nr.100 din 09.02.2009, activitatea de import, export, proiectare, producere și comercializare a mijloacelor tehnice speciale poate fi desfăşurată exclusiv de către două categorii de entități juridice: autorităţile împuternicite prin lege să desfăşoare activitate specială de investigaţii și persoanele juridice cu sediul în Republica Moldova care deţin licenţă de activitate în domeniul vizat.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?