Colaj: Dosar Media

”SIS face prea multe” – Ce spune Maia Sandu despre omul care va veni la șefia Serviciului de Informații și Securitate

Președintele Maia Sandu spune că instituția prezidențială, de comun acord cu deputații majorității parlamentare, au identificat deja persoana care urmează a fi numită la șefia Serviciului de Informații și Securitate. Șeful statului spune că este vorba despre un candidat din afara sistemului, care va asigura reforma SIS. Maia Sandu spune că guvernarea își dorește consolidarea capacităților instituției, astfel încât SIS să obțină un nivel sporit de credibilitate, notează IPN.

Președintele Maia Sandu spune că fostul șef SIS, Alexandr Esaulenco, a realizat lucruri bune, însă a venit timpul unei reforme ample a instituției. Șeful statului spune că SIS nu va sta mult timp fără conducere, deja fiind identificat un candidat.

Am discutat cu Alexandr Esaulenco, el a fost în această funcție timp de trei ani, au fost lucruri bune care s-au întâmplat în acești ani, acțiuni din partea SIS de protejare a intereselor naționale la care directorul a contribuit. În același timp, noi am discutat de mai multe ori că avem nevoie de oameni noi în sistem. Pentru că am trecut prin vremuri dificile când instituțiile statului, de voie sau de nevoie, au fost folosite. Părerea mea, care este susținută și de majoritatea parlamentară, este că ar fi bine să vină un om din afară. E nevoie să continuăm reformele”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Maia Sandu a evitat să spună cine ar putea prelua conducerea SIS, menționând doar că este vorba despre o persoană care nu a activat în cadrul instituției, însă cunoaște domeniul securității.

„A avut o contribuție pozitivă la unele lucruri, dar vrem să ne mișcăm mai departe și să aducem un om din afara sistemului. Discutăm nume, dar trebuie să avem o înțelegere finală în echipă și ulterior vom face anunțurile. Există un candidat. Vine din afara sistemului de securitate, chiar dacă are unele cunoștințe și are tangențe cu domeniul. În activitatea pe care a avut-o, a colaborat cu această instituție. În scurt timp, va fi anunțat numele persoanei”, a mai spus Maia Sandu.

Președintele Republicii Moldova spune că reforma SIS va presupune o reducere a domeniilor de control și o întărire a capacităților de personal.

„Au fost tentative din partea politicienilor de a folosi instituția în favoarea lor și în defavoarea statului, dar în mare parte instituția are oameni dedicați Republicii Moldova. Instituția are nevoie de reforme pe partea de îmbunătățire a capacității personalului. Toți experții străini care ne consultă pe acest subiect spun că astăzi SIS face prea multe și ar trebui să aibă un domeniu mai îngust, ca să devină foarte bun pe domeniul securității, nu să se ocupe de controlul tuturor instituțiilor statului. Avem nevoie de schimb de informații cu state serioase, dar el se întâmplă atunci când există credibilitate. Acum construim credibilitatea SIS ca să putem să beneficiem de acest schimb de informații”, a punctat președintele Republicii Moldova.

Ieri, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a primit cererea de demisie a șefului Serviciului de Informații și Securitate, Alexandr Esaulenco. Șeful SIS a cerut eliberarea din funcție, în baza cererii personale, în legătură cu trecerea la alt loc de muncă. Potrivit legii, cererea de demisie urmează a fi examinată în plenul Parlamentului.

Dosar Media

Ai o noutate?