Sindicatele, cu un nou apel către autorități: ”Majorările vor lovi dezastruos în calitatea vieții oamenilor”

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova este extrem de alarmată de situația ce vizează criza energetică și solicitările furnizorilor de gaze naturale și energie electrică privind o nouă majorare a tarifelor și prețurilor la resursele energetice.

Intențiile de a dubla, practic, prețul pentru energia electrică și a crește tariful la gazele naturale de 1,5 ori vor lovi dezastruos asupra nivelului de viață a populației și va afecta grav agenții economici, activitatea cărora este dependentă de utilizarea în volume mari a resurselor energetice, spun reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.

”Aceste scumpiri vor avea un efect de avalanșă și vor atrage scumpirea tuturor mărfurilor și serviciilor. Nu putem să nu atragem atenția și asupra scumpirii în fiecare zi a carburanților, care, de asemenea, conduc la creșteri de prețuri în toate domeniile”, menționează CNSM.

Dat fiind acest fapt, sindicaliștii solicită guvernării, în regim de urgență, să întreprindă măsuri care să diminueze impactul majorărilor și, nemijlocit:

să fie compensate diferențele de tarife și prețuri, create ca urmare a majorărilor, pentru toată populația;

să fie majorat ajutorul din partea statutului pentru consumatorii casnici pentru consumul de resurse energetice;

să fie subvenționați agenții economici care produc sau prestează bunuri și servicii de primă necesitate, mai cu seamă a celor care fabrică produse alimentare;

să examineze posibilitățile unor noi majorări salariale pe parcursul anului 2022, pentru a nu admite diminuarea puterii de cumpărare ale acestora;

să fie introduse plafoane de prețuri și tarife pentru mărfurile și serviciile de uz cotidian.

Turcan Ana

Ai o noutate?