Semnat: Gazprom va livra gaze Ungariei fără tranzitarea României

Semnat: „Gazprom” va livra gaze Ungariei fără tranzitarea României

Concernul rus „Gazprom” va furniza gaze naturale Ungariei cu ocolirea României. Noul acord de achiziționare a gazelor rusești a fost semnat de Ungaria pe un termen de 15 ani și este un acord „care îi va asigura securitatea energetică pe termen lung”, potrivit ministrului ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, a informat agenția de știri MTI, citată de Cotidianul.ro. https://www.cotidianul.ro/ungaria-a-semnat-cu-gazprom-gazele-nu-vor-tranzita-romania/

Acordul semnat luni, 27 septembrie, de directorii de la „Gazprom” şi MVM asigură aproximativ jumătate din consumul anul de gaze naturale al Ungariei, care se situează între nouă şi zece miliarde metri cubi. În ultimii ani, Ungaria a început să-şi reducă dependenţa de gazele naturale ruseşti prin deschiderea unor conducte de interconectare cu majoritatea ţărilor vecine, notează publicația din România.

Cum va primi Ungaria gaze din 1 octombrie

„Ungaria va începe să primească gaze naturale de la „Gazprom” de la 1 octombrie via TurkStream şi conductele din Europa de Sud-Est”, a declarat la rândul său directorul „Gazprom”, Alexei Miller.

Ungaria s-a angajat, în baza acordului, să cumpere cel puțin 4,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an timp de 10 ani.

Gazele naturale rusești vor ajunge în Ungaria prin Serbia – racord la Turk Stream și Austria, care este alimentată prin ruta nordică, North Stream 1 și 2.

Concernul „Gazprom” va livra anual Ungariei gazele naturale prin două rute: 3,5 miliarde metri cubi cu tranzitarea Serbiei şi un miliard de metri cubi cu tranzitarea Austriei.

Conductele din România nu sunt astfel necesare pentru transportul gazelor în Ungaria, un lucru de natură să afecteze Transgaz, privând-o de tarifele de tranzit. Punctual, ungurii pot aduce suplimentar gaze, și tot din Turk Stream, prin România, dacă situația o impune. Ei nu au însă un contract pe termen lung pe tranzitul de gaze prin România, așa că, orice vor aduce, va fi doar punctual”, scrie publicația românească.

Ungaria va plăti pentru gaze „unul din cele mai scăzute preţuri din UE”

 „Într-adevăr, potrivit datelor interactive Transgaz, se poate vedea că, de ieri, România nu mai exportă gaze în Ungaria, așa cum se întâmpla până acum (chiar dacă doar cantități relativ mici). Ieri, am adus noi gaze din Ungaria. Azi, 28 septembrie, nu mai ducem decât pe ruta bulgară, dar pentru că cererea este mare, iar producția internă insuficientă, scoatem 2 milioane metri cubi din depozite Line pack intraday/Transgaz”, scrie Cotidianul.ro.

Sursele citate nu menționează exact cât va plăti Ungaria pentru gaze, dar scriu că preţul gazelor convenit de Ungaria este „semnificativ mai mic decât cel plătit până acum, fiind bazat pe un acord bilateral semnat în 1995”, şi va contribui la “păstrarea reducerilor de preţuri la utilităţi, iar consumatorii ungari vor continua să plătească unele din cele mai scăzute preţuri din Uniunea Europeană”, potrivit premierului maghiar Szijjarto.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?