SCANDAL DE PROPORȚII! Socialiștii vor să-i ia SIS-ul Maiei Sandu- deputat PAS: ”Dodon şi-a pierdut minţile”

Depuații PSRM au înregistrat un proiect de lege prin care SIS-ul să fie luat din coordonarea președintelui ales. Astfel, deputații socialiști vor ca SIS-ul să treacă sub control parlamentar, iar directorul să fie numit în funcție de către Parlament. Asta deși, Igor Dodon și PSRM, strigau în gura mare că Vladimir Plahotnoiuc i-a luat SIS-ul din subordine și afirmau prompt că această instituție trebuie să fie în subordinea președintelui țării.

„Având în vedere că Moldova este o republică parlamentară, conform articolului 60 din Constituție, se impune necesitatea de consolidare a controlului parlamentar asupra sistemului național de securitate al Moldovei”, se arată în nota informativă a proiectului de lege.

Astfel, prin proiectul de lege, SIS va trece sub control parlamentar, iar directorul va fi numit în funcție de către Parlament pe un termen de cinci ani.

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, anunţă pe pagina sa de Facebook că deputaţii PSRM au înregistrat un proiect de lege la Parlament prin care se cere scoaterea Serviciului de Informaţii şi Securitate din subordinea Preşedinţiei, care urmează a fi preluată de Maia Sandu.

„Dodon şi-a pierdut minţile – a înregistrat prin deputaţii săi un proiect de lege prin care SIS-ul să fie luat din coordonarea Preşedintelui ales. Comisia juridică a aprobat cu 5 voturi un raport pentru două lecturi. Asta înseamnă că mâine se planifică adoptarea lui de plen în 2 lecturi. Este desigur o acţiune disperată a unui personaj căruia îi fuge pământul de sub picioare. De asemenea, se scuipă pe voinţa a peste 1,6 milioane de oameni care au participat la alegerile prezidenţiale, or aceştia a mers la vot inclusiv pentru faptul că preşedintele ca instituţie să le reprezinte interesele. Nu mai zic de faptul că proiectul este vădit neconstituţional”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Scoaterea totală a SIS de sub controlul șefului statului a fost operată la sfârșitul anului 2016 de către fosta majoritate dominată de Partidul Democrat, cu câteva săptămâni înainte ca Igor Dodon să fie învestit președinte. Restabilirea controlului prezidențial asupra SIS a fost convenită de PSRM și ACUM, la inițiativa președintelui în funcție, Igor Dodon, în iunie, 2019, când Partidul Democrat a cedat guvernarea.

Ce declarau socialiștii, în iunie 2019?

PSRM, în iunie 2019, argumentând trecerea SIS-ului în subordinea preşedintelui Republicii Moldova spunea că: „Limitarea și reducerea substanțială a atribuțiilor președintelui Republicii Moldova în domeniul securității statului este absolut inacceptabilă, or, șeful statului este organul oficial, care formal ocupă locul de vârf în ierarhia instituțiilor statale antrenate în exercitarea suveranității”.

PSRM, în decembrie 2020
„Având în vedere că Republica Moldova este o republică parlamentară conform articolului 60 din Constituția Republicii Moldova, se impune necesitatea de consolidare a controlului parlamentar asupra sistemului național de securitate al Republicii Moldova”.

Dosar Media

Ai o noutate?