Foto: canva.com

Sărbătoarea de Halloween: ce simbolizează și ce nu știai despre ea

Sărbătoarea de Halloween este celebrată în fiecare an, pe 31 octombrie. Sărbătoarea de Halloween este atribuită americanilor, chiar dacă originile ei sunt europene.

Denumirea sărbătorii este prescurtarea de la “All-hallow-evening”, ceea ce ar însemna, ziua tuturor sfinților. Culorile asociate cu sărbătoarea sunt portocaliu și negru. Portocaliu simbolizează răbdare și putere, iar împreună cu maro și auriu – recoltele toamnei. Negru este simbolul morții și amintește de festivalul care marchează limitele dintre viață și moarte.

Ce simbolizează Halloween-ul?

Tradiția spune că în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie, spiritele, atât cele rele, cât și cele bune, traversează granița din lumea noastră și cea de dincolo. În ciuda celor spuse, sărbătoarea nu are deloc o semnificație satanică.

Legenda dovleacului de Halloween

Dovleacul, simbolul Halloween-ului, îl are drept personaj principal pe JackO Lantern, un zgârcit ce a fost metamorfozat în celebrul dovleac. Personajul obișnuia să le joace des feste tuturor, ba chiar să îl provoace pe însuși Diavolul. Atunci când el moare, se închid porțile Raiului și însuși Diavolul refuză să îl primească în iad. JackO Lantern se sperie și îi cere doar o călăuză pentru a merge prin întuneric, însă el primește un felinar, unealtă ce mai târziu are să îi devină călăuză pentru eternitate.

Curiozități de Halloween – ce nu știai despre sărbătoare

Primele JackO Lanterns erau făcute din napi cartofi și sfeclă roșie, nu din dovleci;

Bufinițele sunt decorațiuni de Halloween des întâlnite deoarece, în Europa Medievală se credea că bufnițele sunt vrăjitoare. De aici și superstiția conform căreia atunci când auzi o bufniță cum cântă, cineva moare;

Există studii care spun faptul că de Halloween, copiii care poartă cele mai înfricoșătoare costume și își doresc să primească multe dulciuri pot să devină mai răi atunci când cresc mari.

Halloween în vremea Coronavirusului

În 2020,Sărbătoarea de Halloween va celebrată într-o sâmbătă. Din păcate, în vremuri în care distanțarea socială este recomandată, tradiția colindării pe la alte case sau petrecerile cu multe persoane nu mai sunt recomandate.

Citește și: Ce riști dacă dormi mai puțin de 6 ore și mai mult de 10 ore pe noapte

Dosar Media

Ai o noutate?