Foto: adevarul.ro

Ce riști dacă dormi mai puțin de 6 ore și mai mult de 10 ore pe noapte

Somnul este esenţial pentru sănătatea organismului. Cele mai recente descoperiri arată că orele de somn de care avem nevoie fiecare diferă în funcţie de vârstă şi sex. Totuși, nu e cazul să dormim în exces, dar nici să ne supra obosim organismul.

Ce riscați dacă dormiți mai mult de 10 ore

Persoanele care dorm mai mult de 10 ore pe noapte sunt expuse riscului de a suferi de boli de inima, de diabet sau de obezitate, se arata într-un studiu recent.

Somnul insuficient poate cauza diverse probleme de sănătate, însă nici excesul nu este bun, este concluzia unui studiu realizat de Academia Americana de Medicina a Somnului.

Ce riscați dacă dormiți mai puțin de 6 ore

Cercetările arată că somnul mai scurt de 6 ore, precum și cel care depășește 10 ore pot cauza afecțiuni coronariene, diabet, anxietate și obezitate. Riscul este chiar mai mare în cazul persoanelor care dorm mai mult comparativ cu cele care dorm mai puțin.

Pentru a ne bucura de avantajele pentru sănătate ale somnului este indicat să dormim între 7 și 9 ore pe noapte, mai ales dacă suferim de o boală cronică. In acest ultim caz, există o probabilitate crescută de a suferi de tulburări precum apneea de somn și insomnia.

Somnul este la fel de important ca și ceea ce mâncam sau de câta activitate fizică practicam, afirmă specialiștii.

Femeile dorm mai mult

Potrivit cercetărilor, femeile petrec mai multe ore dormind decât bărbaţii şi se trezesc foarte uşor la diferite zgomote. Printre factorii care le pot disturba somnul se numără: tulburările hormonale, depresia, problemele emoţionale, sindromul picioarelor neliniştite, apneea de somn, atrita, durerile de spate şi fibromialgia.

Dosar Media

Ai o noutate?