SA „Moldovagaz” reacționează la proiectul de lege inițiat de Maia Sandu privind reducerea tarifelor la gazele naturale

SA „Moldovagaz” a studiat cu atenție proiectul de amendamente la Legea privind gazele naturale, elaborate de administrația Președintelui Republicii Moldova. În acest sens, considerăm necesar să menționăm următoarele. Conform principiilor fundamentale ale dreptului public, efectul actelor juridice normative nu poate fi retroactiv.

Textul proiectului de lege prevede că acesta intră în vigoare din momentul publicării. Astfel, modificările propuse își vor extinde efectul în viitor și nu pot implica necesitatea revizuirii sau anulării deciziilor luate anterior de Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) cu privire la aprobarea rezultatelor evaluării în sectorul gazelor naturale.

”Această abordare, menită să asigure stabilitatea relațiilor juridice, a fost susținută și de Secretariatul Comunității Energetice și corespunde principiului previzibilității reglementării afacerilor, în conformitate cu legislația în vigoare. Mai mult, reevaluarea activelor este o practică internațională generală, care vizează valorificarea activelor cu o valoare nulă”, se arată într-un comunicat al Moldovagaz.

Un alt fapt important este că ”uzura (amortizarea) activelor, incluse în tarif, este direcționată la construcția gazoductelor noi și modernizarea rețelelor de gaze existente și a echipamentelor aferente, a căror perioadă de exploatare este de până la 25 de ani. Pentru mai multe rețele aceasta va expira în anii următori, iar adoptarea modificărilor propuse ar putea duce la suspendarea funcționării lor, din cauza lipsei resurselor financiare incluse în tarif pentru modernizare”.

”Pentru a asigura funcționalitatea rețelelor și a efectua reparația capitală în timpul necesar, în cazul în care amortizarea este exclusă din scopurile tarifare, întreprinderile de distribuție a gazelor vor fi nevoite să recurgă la creditare”, susține instituția.

Astfel, rata cumulativă a dobânzii la aceste credite ”în 5 ani va fi de aproximativ 40%. Conform legislației, acesta va fi inclus în mod inevitabil de către autoritatea de reglementare în tariful final, și aceasta va fi incomparabil mai mare decât cifrele de amortizare existente”.

În ultimii 10 ani, valoarea investițiilor întreprinderilor de distribuție a gazelor din grupul „Moldovagaz” s-a ridicat la peste 1,6 miliarde lei, din care peste 434 milioane lei au fost alocate pentru dezvoltarea rețelelor și peste 198 milioane lei pentru reparații capitale.

Numai în 2020, investițiile în extinderea rețelelor s-au majorat considerabil și au ajuns la aproape 50 de milioane de lei. În total, au fost așezați peste 128 de kilometri de conductă de gaz în 55 de localități, cu un potențial de a conecta mai mult de 2.500 de consumatori (gospodării și agenți economici), sau aproximativ 10 mii de utilizatori reali de gaze naturale. Anul acesta valoarea investițiilor este estimată la peste 79 de milioane de lei, iar lucrările sunt planificate în 63 de localități.

”Amendamentele propuse de administrația Președintelui pot afecta negativ planurile de extindere a rețelelor și, ca urmare, indicatorii de gazificare generală a țării și a securității energetice a acesteia în ansamblu. Acest pas poate afecta negativ, de asemenea, proiectele de investiții în sectorul energetic al țării în viitor. Mai mult, conform cadrului normativ în vigoare, autorii inițiativei ar trebui să prezinte și o analiză impactului asupra activității de întreprinzător”.

SA „Moldovagaz” își declară disponibilitatea de a participa la orice consultare publică sau specializată pe marginea acestui proiect pentru a oferi toate explicațiile necesare și informații suplimentare cu privire la problema vizată.

Amintim că, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a trimis Parlamentului un proiect de lege care va permite reducerea tarifelor la gazele naturale prin eliminarea unor cheltuieli nejustificate în sumă de 150 de milioane de lei. Proiectul de lege va intra în vigoare după ce va fi votat de Parlament, cu respectarea procedurii de consultări publice.

Iniţiativa legislativă introduce modificări în legea gazelor naturale nr. 108/2016 şi prevede că din tarife vor fi excluse cheltuielile de amortizare, care s-au format ca urmare a reevaluării activelor. La fel, proiectul de lege prevede că activele pot fi amortizate doar o singură dată pe durata de viaţă a acestora.

”Procedura de reevaluare a patrimoniului a fost aplicată anterior de SA Moldovagaz în anul 2009. Acest fapt a permis întreprinderii să includă nejustificat în tarifele la gazele naturale cheltuielile de amortizare de peste 150 de milioane de lei, fără ca întreprinderea să fi efectuat anumite investiţii. Consider inacceptabil ca tarifele pentru consumatori să fie majorate prin utilizarea unor lacune în legislaţie. Tarifele trebuie să includă doar cheltuielile justificate, care să asigure o funcţionare normală a întreprinderilor reglementate”, a spus șefa statului.

Această iniţiativă va permite, de asemenea, reducerea tarifului la tranzitul gazelor şi va stimula creşterea volumului gazelor tranzitate pe teritoriul Republicii Moldova. Acest aspect este important pentru a spori veniturile din tranzit şi a menţine în stare funcţională gazoductele magistrale.

Dosar Media

Ai o noutate?