Foto: ft.com

Rusia își consolidează forțele militare la granița cu Ucraina – Miniştrii de externe din ţările NATO se reunesc pe 7 ianuarie

Miniştrii de externe din statele membre NATO se vor întruni vineri, 7 ianuarie, într-o reuniune de urgenţă în format de videoconferinţă pentru a discuta despre consolidarea militară a Rusiei în Ucraina şi în jurul acesteia, precum şi despre chestiuni mai ample legate de securitatea europeană

Reuniunea va fi prezidată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, informează un comunicat oficial, potrivit CaleaEuropeană.ro.

Reamintim că Jens Stoltenberg a convocat o întâlnire specială a ambasadorilor Alianţei cu oficiali ruşi în formatul Consiliului NATO-Rusia pentru data de 12 ianuarie, într-o nouă încercare de a dialoga pentru detensionarea crizei din Ucraina.

NATO a denunţat în mod constant anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 şi a cerut Moscovei să respecte suveranitatea teritorială a vecinilor săi.

Occidentul acuză de multă vreme Kremlinul că oferă sprijin militar direct separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, care au cucerit două regiuni la scurt timp după ce Moscova a anexat Crimeea în 2014. Totuşi, Rusia neagă aceste afirmaţii, iar Putin a sugerat că acest conflict, care a făcut peste 13.000 de victime, este un genocid.

Mai mult, dialogul ruso-american cu privire la securitatea în Europa, asupra căruia insistă Moscova, va începe la 10 ianuarie la Geneva, urmând să continue la Viena, în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). NATO, SUA, şi Europa au avertizat deja că propunerile de tratat ale Rusiei cu SUA şi NATO ameninţă securitatea europeană.

Statele Unite au dat asigurări aliaţilor europeni că vor fi transparente şi solidare în cadrul discuţiilor pe care urmează să le aibă cu Rusia, dublând mesajele anterioare prin care anunţau că se vor coordona cu Uniunea Europeană pentru orice tratative privind arhitectura de securitate europeană în contextul consolidării militare a Rusiei la graniţa cu Ucraina, unitate ce poate fi observată şi pe axa NATO-UE, cele două atrăgând atenţia asupra consecinţelor grave pe care le are de suportat Moscova dacă recurge la noi agresiuni împotriva Kievului.

Turcan Ana

Ai o noutate?