Colaj: Dosar Media

Reacțiile tuturor partidelor din Parlament, după desemnarea Nataliei Gavriliță la funcția de premier – vor vota sau ba?

Președintele țării, Maia Sandu, a făcut marele anunț. În cadrul unui briefing de presă, șefa statului a anunțat că a decis să desemneze un candidat la funcția de premier al Republicii Moldova. Este vorba despre Natalia Gavriliță, fost ministru de Finanțe în Guvernul condus de Maia Sandu.

Programul de guvernare ar trebui să se bazeze pe dezvoltarea economică și un amplu program anticorupție, a subliniat Maia Sandu reiterând că pledează în continuare pentru alegeri parlamentare anticipate.

„I-am dat sarcina să creeze echipa guvernamentală și să pregătească un program de guvernare axat pe dezvoltare economică și curățarea instituțiilor statului de corupție. Consider că alegerile parlamentare anticipate sunt singura cale de a ieși din impasul politic în care ne-am pomenit. Cetățenii au dreptul să-și aleagă deputații. Acum fracțiunile din Parlament vor avea posibilitatea să demonstreze dacă cu adevărat își doresc alegeri parlamentare anticipate sau vor să pună capcane”, a spus Maia Sandu.

La scurt timp după anunțul făcut de Maia Sandu, Natalia Gavriliță a venit cu un mesaj public pe pagina sa de facebook.

”Sunt onorată că am fost desemnată în calitate de candidat la poziția de Prim-ministru. Voi folosi aptitudinile și competențele mele pentru îmbunătățirea vieții oamenilor și prosperarea Moldovei. Cred cu tărie că cetățenii merită dreptate și bunăstare și voi veni în fața voastră

Fracţiunea PAS nu va vota nici un guvern înaintat în acest Legislativ, fiindcă numai aşa se vor putea declanşa alegerile anticipate pe care le aşteaptă oamenii, anunță formațiunea.

”Problema acestei ţări nu este un guvern, oricât de profesionist ar fi, problema acestei ţări este cel mai corupt Parlament din istoria ţării, care nu va lăsa ca acest guvern să funcţioneze”, se arată într-o reacție a celor de la PAS.

Fostul președinte al țării, Igor Dodon, a reacționat în urma anunțului lansat de Maia Sandu, cu privire la desemnarea Nataliei Gavriliță în funcția de premier. Astfel, Dodon se laudă că președintele țării s-a încadrat în termenul pe care l-a cerut anterior PSRM, ca până în data de 1 februarie, să înainteze un candidat la funcția de premier. La sfârșitul acestei săptămâni va avea loc o ședință a Consiliului Republican al PSRM, unde, pe lângă alte probleme ”strategice”, socialiștii vor discuta poziția lor cu privire la votarea sau nevotarea noului guvern, mai spune Dodon.

”Cred că fracțiunea parlamentară a socialiștilor ar trebui să participe la audierile și dezbaterile parlamentare privind programul și componența noului guvern, pentru a arăta oamenilor calitatea și profesionalismul echipei actuale/foste a Maia Sandu”.

Și Partidul Democrat din Republica Moldova anunță că a luat act de candidatura propusă astăzi de președinte pentru funcția de premier și apreciază că, Președinția a ales o opțiune constituțională pentru situația în care ne aflăm, în ciuda propunerilor ”fantasmagorice” care existau în societate.

”Am urmărit activitatea doamnei Gavriliță în calitate de ministru al Finanțelor și urmează să vedem componența cabinetului de miniștri propus de aceasta. Considerăm însă absolut necesară o discuție cu președintele și cu premierul desemnat, pentru a înțelege adevăratele intenții ale acestei mișcări, iar ulterior vom decide, împreună cu echipa, care vor fi acțiunile noastre”, se arată într-o reacție a democraților.

Grupul parlamentar „Pro Moldova” spune că a luat act de decizia președintei Maia Sandu și urmează să ia o decizie în acest sens.

Platforma DA va decide luni la biroul politic al formațiunii dacă va susține la următoarea ședință a Parlamentului candidatura Nataliei Gavriliță la funcția de premieră.

Și reacția Platformei „Pentru Moldova”, din care fac parte deputații de la Șor, nu a întârziat să apară, față de decizia de desemnare a candidaturii pentru funcția de premier.

”Nu știm dacă doamna Gavriliță își va lua rolul în serios sau a acceptat să fie cal de bătaie, în condițiile în care Maia Sandu și formațiunea sa din Parlament ne-a cerut insistent până acum să nu susținem candidatul desemnat de președinte. Cred că, în acest context, se cer niște explicații suplimentare. Platforma parlamentară „Pentru Moldova” se va convoca în cel mai apropiat timp în ședință pentru a discuta și decide poziția noastră față de această candidatură, nu înainte însă de a afla viziunile Nataliei Gavriliță în privința celor mai stringente probleme cu care se confruntă Republica Moldova și cetățenii”, se arată într-o reacții a celor de la ”Pentru Moldova”.

Natalia Gavriliţă a absolvit dreptul la Universitatea de Stat din Moldova şi un master în politici publice la „Harvard Kennedy School”. La Londra a lucrat în calitate de economist la Fondul Global pentru Inovații.

A fost secretar de stat la Ministerul Educației. A lucrat la Oxford Policy Management (OPM) din Marea Britanie pentru proiecte de guvernare și evaluare în Tadjikistan, Indonezia, Nigeria și Teritoriile Palestiniene Ocupate.

Anterior a activat în domeniul reformei administrației publice, al planificării strategice și al coordonării donatorilor.

 

 

 

Dosar Media

Ai o noutate?