Reacția premierului român, Nicolae Ciucă după ce România nu a fost acceptată în spațiul Schengen

Premierul României, Nicolae Ciucă a transmis, joi, într-o declarație de presă că votul dat de Austria în Consiliul JAI împotriva aderării României la spațiul Schengen se bazează pe cifre incorecte și a numit poziția Austriei drept una „inflexibilă”. Premierul a mai precizat că România va relua procesul de aderare.

”În calitate premier și cetățean român doresc să încep prin a exprima profunda dezamăgire față de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI de azi în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen. Vreau să adresez mulțumiri partenerilor din statele membre care ne-au susținut vocal pe baze corecte, demonstrate prin argumente, prin fapte și cifre și care au insistat să găsim împreună soluții. Toate statele UE au fost de acord să deschidă românilor porțile spațiului Schengen ca o recunoaștere a pregătirii noastre, dar și a eforturilor de ani de zile de protejare a granițelor externe europene. Toate cu o singură și nejustificată excepție: Austria. Regretăm și sincer nu înțelegem poziția inflexibilă arătată de Austria”., a declarat premierul român.

Totodată, el a menționat că mai mult ca oricând în ultimul an, România a dovedit că este un veritabil actor în asigurarea securității europene.

Nu în ultimul rând, etapele parcurse în acest proces au reconfirmat că cetățenii români și europeni pot să aibă încredere în modul în care România protejează frontierele UE și asigură cooperarea polițienească.   Așa cum am procedat în ultimii 15 ani vom continua să protejăm frontierele noastre externe care sunt și frontierele UE pentru că este vorba în egală măsură de securitatea României și a românilor, dar și a cetățenilor europeni. Acest lucru a fost și mai vizibil în acest context dificil generat de războiul de la granița țării noastre. ”, spune Ciucă.

Nicolae Ciucă a dat asigurări că România va relua procesul de aderare la spațiul Schengen, aderarea României rămâne obiectivul național strategic.

Dosar Media

Ai o noutate?