Reacția lui Dodon și Litvinenco la decizia CCM: Președintele va obține posibilitatea de a bloca activitatea oricărui Parlament

În data de 23 februarie vom afla dacă Moldova se poate transforma dintr-un stat parlamentar într-o republică prezidențială doar în baza unei decizii a Curții Constituționale (CC). Declarația fost făcută de către liderul PSRM, Igor Dodon, după ce Înalta Curte a anunțat că deputații nu pot începe procedura parlamentară privind numirea Guvernului Gavrilița până la o decizie finală a CC.

„În cazul în care CC își va revizui deciziile din 2015 și 2020, președintele țării va obține posibilitatea de a bloca activitatea oricărui Parlament, de a-l dizolva și de a provoca alegeri anticipate de atâtea ori, de câte

Și deputatul PAS Sergiu Litvinenco a comentat decizia Curții Constituționale de astăzi, menționând că o altă decizie nu putea fi luată.

”Dacă sincer, nici nu înțeleg cum se putea lua o altă decizie. Dincolo de aspectele de fond, sunt pur și simplu stupefiat de agramația socialiștilor care au formulat sesizarea – chiar dacă legea spune că suspendarea urmează a fi obligatoriu argumentată, în sesizarea de neconstituținalitate nu se regăsește măcar un argument în susținerea suspendării acțiunii decretului”, declară Litvinenco.

CCM a respins cererea de suspendare a decretului semnat de președintele țării, Maia Sandu, privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru, Natalia Gavriliță, și a stabilit data ședinței publice.

”Curtea Constituțională a respins cererea de suspendare a acțiunii decretului Președintelui Republicii Moldova nr. 32-IX din 11 februarie 2021 privind desemnarea candidatului pentru funcția de Prim-ministru”, anunță CCM.

Astfel, pe 23 februarie 2021, cu începere de la ora 10:00, va avea loc ședința Curții Constituționale de examinare în fond a sesizării nr. 30a/2021 depuse la Curte de socialiștii Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolscki, deputați în Parlamentul Republicii Moldova.

Dosar Media

Ai o noutate?