Foto: deschide.md

Reacția lui Alexandru Tănase după răspunsul Comisiei de la Veneția cu privire la scoaterea Partidului „Șor” în afara legii

Comisia de la Veneția și-a expus opinia sa cu privire la scoaterea în afara legii a Partidului Politic „Șor”. Astfel, în avizul emis luni, 19 decembrie, de organul consultativ al Consiliului Europei se menționează faptul că, în general, statele nu sunt împiedicate să reglementeze activitățile partidelor politice sau chiar interzicerea și impunerea altor măsuri de natură restrictivă împotriva anumitor formațiuni politice.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a susține că opinia Comisiei de la Veneția, referitoare la declararea neconstituțională a unui partid politic din 19 decembrie 2022, prezintă un interes aparte. Potrivit lui, declararea neconstituționalității unui partid politic constituie o ingerință în dreptul la libertatea de asociere, astfel cum este protejat de articolul 11 din CEDO și, în consecință, trebuie să respecte cele trei cerințe ale restricțiilor legale.

– legalitate (prevăzute de lege),

– legitimitate (urmărește un scop legitim)

– necesitate și proporționalitate (este necesară într-o societate democratică).

„În ceea ce privește acțiunile care ar putea duce la declararea neconstituționalității unui partid politic și întrebarea dacă declararea neconstituționalității ar fi în conformitate cu „necesitatea într-o societate democratică”, Comisia de la Veneția consideră că Curtea (Curtea Constituțională a R. Moldova n.red.) este mai bine poziționată pentru a evolua dacă există o „necesitate socială urgentă” de a declara partidul drept neconstituțional”, se arată în opinia Comisiei de la Veneția.

Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, în sesizarea înaintată au fost prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activitățile de până acum, Partidul „Șor” a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și a pus în pericol suveranitatea și independența R. Moldova.

Dosar Media

Ai o noutate?