Reacția avocatului poporului, Natalia Moloșag – ”Lui Stoianoglo i-a fost încălcat dreptul la apărare”

Avocatul poporului, Natalia Moloșag consideră că procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo i-a fost încălcat dreptul la apărare, atunci când nu i s-ar fi permis să discute cu avocatul lui fără prezența mascaților de la SIS.

Într-un comunicat de presă, Moloșag susține că motivările și justificările procurorului Victor Furtună sunt inadmisibile. Unul dintre principiile fundamentale ale procesului penal este principiul garantării dreptului de apărare, fiind nu numai o manifestare a statului de drept, dar şi o condiție necesară pentru realizarea eficientă a justiției, se menţionează într-un comunicat al Avocatului Poporului.

În context, Moloșag solicită asigurarea dreptului la un proces echitabil. Potrivit Avocatului Poporului, trebuie luate toate măsurile necesare pentru ca avocatul să îşi poată face meseria fără discriminare și fără imixtiuni din partea autorităților sau a publicului.

Cine este Natalia Moloșag?

Natalia Moloșag a fost numită în funcția de Avocat al Poporului, pentru un mandat de șapte ani. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat cu votul a 57 de deputați, în cadrul ședinței din 23 septembrie. Tot atunci, Natalia Moloșag a depus jurământul.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a felicitat-o pe Natalia Moloșag cu ocazia numirii sale în funcția de Avocat al Poporului și i-a urat mult succes în activitatea sa.

”Vrem să vedem instituții funcționale. Asta este o șansă de a demonstra că instituția Avocatului Poporului este una funcțională, care poate să asigure respectarea drepturilor omului”, a menționat speakerul.

A fost revocată din funcţia de decan al Baroului Chişinău

În data de 22 decmbrie 2015, Adunarea Generală a Avocaţilor din municipiul Chişinău a revocat-o pe Natalia Moloşag din funcţia de decan al Baroului Chişinău din cadrul Uniunii Avocaților din Republica Moldova.

Apărătoarea a fost învinuită de mai mulți colegi că ar fi admis fraude în exercitarea atribuţiilor.

Natalia Moloşag respingea atunci însă acuzaţiile și spunea că decizia este ilegală.

Avocatul Adrian Tăbârţă, unul din membrii grupului care a iniţiat procedura de revocare a Nataliei Moloşag, a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că avocata s-ar fi aflat ilegal în funcţia de decan al Baroului.

“Pentru Moloşag au votat 283 de avocaţi, un număr care nu reprezintă majoritatea simplă a avocaţilor. În instanţa de judecată se află pe rol un dosar în care se contestă legalitatea aflării Nataliei Moloşag în funcţia de decan al Baroului Chişinău. De asemenea, ea a inclus în lista avocaţilor din Capitală foşti avocaţi cu licenţa suspendată sau care au decedat. În plus, a refuzat de mai multe ori să convoace Adunarea Generală”, a spus apărătorul.

Pe de altă parte, Natalia Moloşag a declarat pentru anticorupție.md că revocarea sa este ilegală şi a respins acuzaţile.

“În primul rând, nu a existat cvorum. S-au înregistrat la adunare 727 de avocaţi, iar în sală erau vreo 400. Pentru ca revocarea să fie legală, trebuia să participe cel puţin 1.169 din cei 2.337 de apărători. Ceea ce s-a întâmplat astăzi reprezintă o răzbunare a unui grup de avocaţi nemulţimiţi pentru că n-au fost aleşi în Comisia de Licenţiere a Uniunii Avocaţilor”, a spus Natalia Moloşag.

Avocata a fost aleasă în funcția de decan al Baroului Chișinău în aprilie 2015. Atunci ea i-a devansat pe Victor Panțâru, care a acumulat 117 voturi și Petru Munteanu – 116 voturi.

Candidatura Nataliei Moloșag a fost aleasă ca urmare a probei interviului din cadrul concursului organizat de Comisia specială pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului.

Deputatul BCS Vasile Bolea a criticat candidatura Nataliei Moloșag, invocând că aceasta a fost avocata Maiei Sandu.

”Am reprezentat concurentul electoral Maia Sandu. A fost un client ca oricare altul. Sunt în avocatură din 2006. Nu mă aflu în nicio relație de rudenie, nici cu secretara de stat de la Ministerul Justiției, nici cu cineva dintre deputați sau alți funcționari. Mai mult mă aflu în conflict de interese cu dumneavoastră. Când ați să vă luați licență ați primit refuz”, a menționat Natalia Moloșag.

”Când susțineam ultimul examne nici nu erați în țară. Ați fost după ce am contestat decizia în instanță. Ați pierdut acest proces și pentru asta nota 2. Eu mi-am luat licența de avocat și nu mă simt în conflict de interes”, i-a răspuns Bolea.

Precizăm că 11 persoane au depus dosare la concursul de selectare a candidaților la funcția de Avocat al Poporului.

Nouă dintre ele au fost admise la proba interviului. Candidatul la funcția de Avocat al Poporului trebuie să întrunească mai multe condiții, printre care vechimea în muncă de cel puțin zece ani și activitate notorie în domeniul apărării și promovării drepturilor omului.

De asemenea, candidatul nu trebuie să aibă, în ultimii cinci ani, rezultate negative la testul de integritate profesională.

Dosar Media

Ai o noutate?