Războiul Patriotic de 44 de zile a fost scris cu litere de aur în istoria poporului azer

Este simbolic faptul că 8 noiembrie – ziua eliberării perlei Karabahului capitala culturală a Azerbaidjanului, Șușa – a devenit  ziua oficială de celebrare a victoriei în Războiul Patriotic. Operațiunea de eliberare a acestui oraș, datorită unicității sale va rămâne în manualele de știință militară din întreaga lume. Este declarația făcută de Gudsi Osmanov, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova.

Totodată, Gudsi Osmanov, amintește că înfrângerea grea în război a forțat conducerea armeană să semneze un act de capitulare.

”Conform Declarației Trilaterale semnate de Președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, Președintele Federației Ruse Vladimir Putin și Premierul Armeniei Nikol Pashinyan în noaptea de 9-10 noiembrie 2020, ostilitățile au încetat. Potrivit acestei Declarații, la 20 noiembrie, Armenia a predat forțelor armate azere – regiunea Aghdam, la 25 noiembrie – regiunea Kalbajar și la 1 decembrie – regiunea Lachin. Astfel, integritatea teritorială a Azerbaidjanului a fost restabilită”, a menționat Gudsi Osmanov.

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova susține în declarația sa că ”Datorită acestei victorii, au fost formate noi realități geopolitice în regiune, în care Azerbaidjanul, în calitate de țară victorioasă, își modelează în mod independent politica externă bazându-se pe dreptului internațional, precum și pe angajamentul său față de politica de bună vecinătate. Țara noastră are ca obiectiv stabilirea păcii pe termen lung, a stabilității și bunăstării în regiune, care să răspundă intereselor tuturor țărilor.

Gudsi Osmanov precizează că actualmente au loc lucrări de construcție și reconstrucție pe scară largă în teritoriile eliberate.

Dosar Media

Ai o noutate?