Cine trece în turul doi, dacă Dodon va fi exclus din cursa electorală – explicație

La Comisia Electorală Centrală au fost depuse mai multe solicitări de a anula înregistrarea candidatului independent, dar susținut de PSRM, la prezidențiale Igor Dodon.

Acestea sunt argumentate prin faptul că Igor Dodon a încălcat legislația electorală, ar fi fost finanțat din exterior și nu a declarat toate cheltuielile, fapt ce constituie o gravă încălcare a legislației electorale. Cu toate acestea, trebuie să menționăm că, termenul de prezentare de către concurenții electorali a rapoartelor financiare expiră abia mâine.

Solicitat de Dosar Media, fostul președinte al CEC, Iurie Ciocan a declarat că în acest context ”judecătorii vor lua o decizie, probabil, doar după ce vor analiza rapoartele financiare pentru a confrunta datele despre costurile tipăririi ziarelor electorale sau alte cheltuiele despre care autorii contestațiilor consideră că nu corespund realității”.

Potrivit codului electoral, decizia judecătorilor trebuie să fie luată în termen maxim de 5 zile, dar nu mai târziu de ziua precedentă a alegerilor, adică termenul maxim pentru alua o decizie privind excluderea lui Igor Dodon din cursa electorală, este sâmbătă, 14 noiembrie.

Iată ce scrie în codul electoral

Răspunderea pentru încălcarea legislaţiei electorale – Articolul 75. Răspunderea juridică

(6) În cazurile prevăzute la alin.(5), Comisia Electorală Centrală sau consiliul electoral de circumscripţie adresează o cerere de anulare a înregistrării concurentului electoral, prin adoptarea unei hotărâri în acest sens, Curţii de Apel Chişinău, în cazul alegerilor parlamentare şi prezidenţiale, sau instanţei de judecată în a cărei rază teritorială se află consiliul electoral respectiv, în cazul alegerilor locale generale sau al alegerilor locale noi. Instanţa de judecată va examina cererea şi va emite o hotărîre asupra acesteia în decursul a 5 zile, dar nu mai tîrziu de ziua anterioară alegerilor.

  • Ce se întâmplă dacă va fi anulată înregistrarea candidatului independent Igor Dodon?

Iurie Ciocan susține că, în opinia lui, pentru a păstra spiritul de competitivitate  ”în locul lui Dodon ar trebui să vine următorul din lista candidaților”. Asta ar înseamna că în cazul excluderii lui Igor Dodon, în turul doi de scrutin să se bată pentru fotoliul de președinte al Republicii Moldova, candidatul Partidului Politic ”Partidul Nostru” și candidata PAS, Maia Sandu.

Totuși, precizează Iurie Ciocan, acum lege nu prevede expres acest lucru. Potrivit normei legale în vigoare, în cazul în care concurentul se retrage, cel care rămâne în cursă trebuie să obțină cel puțin 50% din voturile alegătorilor.

Articolul 120. Al doilea tur de scrutin. Prevederi speciale

(7) În cazul în care unul dintre candidaţi se retrage, cel care rămîne se consideră ales dacă a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri.

Amintim că în această dimineață, reprezentanții Partidului Politic ”Partidul Nostru”, în frunte cu Renato Usatîi au depus la CEC o cerere prin care solicită excluderea lui Igor Dodon din cursa electorală. Anterior, și membrii partidului PAS au depus solicitări similare. Acestea urmează a fi examinate. Toată lumea este în așteptarea deciziei finale care ar putea da peste cap toate planurile pentru turul doi de scrutin.

Dosar Media

Ai o noutate?