ULTIMĂ ORĂ! Procurorii solicită 30 de zile de arest pe numele lui Stoianoglo

Avocatul procurorului general suspendat, Vasile Gafton, a declarat că procurorul de caz Victor Furtună a cerut instanței 30 de zile de arest pentru Alexandr Stoianoglo.

Deocamdată nu se cunoaște însă ora la care va fi examinată solicitarea procurorilor.

Și procurorul de caz, Victor Furtună, a confirmat că acuzatorii de stat vor 30 de zile de arest pe numele lui Stoianoglo.

De ce este acuzat Stoianoglo

Amintim că astăzi procurorul Procuraturii Anticorupție, Victor Furtună, desemnat să examineze sesizarea depusă de deputatul Lilian Carp, a început urmărirea penală împotriva Procurorului General, Alexandr Stoianoglo. 

În sesizarea depusă, Lilian Carp a solicitat investigarea procurorului general sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și corupție pasivă. Acesta invocă legături dintre Veaceslav Platon și Alexandr Stoianoglo în spălătoria de bani, numită „Laundromat”

Precizăm că conform art. 55/1 din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, „mandatul Procurorului General în privinţa căruia a fost pornită urmărirea penală în condiţiile art.270 alin.(7) din Codul de procedură penală se suspendă de drept pe perioada urmăririi penale”.

De asemenea, prin efectul legii (art.18 alin.(4) Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură) sunt suspendați de drept și adjuncții Procurorului General.

Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț crede că Stoianoglo va fi eliberat curând, acesta condamnă modul brutal în care s-a procedat cu procurorul general suspendat.

Expertul menționează că sub presiunea partenerilor externi, Stoianoglo nu va fi arestat, ci eliberat.

”Eu condamn aceste acțiuni, sunt niște abuzuri pe care le comite partidul de guvernământ. Eu cred că sub presiunea societății, dar și a partenerilor externi, nu se va merge la arestarea lui Stoianoglo, dar îl vor elibera azi – mâine, întrucât ei și-au atins scopul – au pus în fruntea Procuraturii Generale omul lor”, declară Cârnaț.

Totodată, Teodor Cârnaț menționează că prin intermediul Procuraturii poți re-captura statul Republica Moldova.

”Dosarul lui Stoianoglo se va mura vreun an sau doi. Asta înseamnă că pentru această perioadă vom avea un procuror general interimar, întrucât atâta timp cât dosarul nu a fost expediat în judecată și nu s-a luat o decizie, nu este liberă funcția de procuror general, de aceea vom avea interimar la PG o perioadă mai lungă”, precizează Cârnaț.

CSM l-a desemnat pe procurorul Dumitru Robu, procuror general interimar. La această funcție și-au depus candidaturile doi candidați.

Dumitru Robu și-a făcut studiile la Facultatea de Drept a Universității de Studii Umanistice din Moldova, iar cariera de procuror și-a început-o la vârsta de 25 de ani, în cadrul Procuraturii raionului Florești.

La Procuratura Generală ajunge în anul 2013 și îndeplinește funcția de procuror în cadrul Secției de combatere a traficului de ființe umane până în 2016, când se transferă la Procuratura Anticorupție.

Aici a gestionat inclusiv „Dosarul parcărilor cu plată”, caz de rezonanță în care este vizat fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă.

În iulie 2016, Dumitru Robu a fost  transferat la Procuratura Anticorupție, condusă în acel moment de către Viorel Morari.

Turcan Ana

Ai o noutate?