Prima reacție a ministrului Igor Șarov după revocarea din funcție: Timpurile grele impun și decizii pe potrivă

După ce premierul Ion Chicu a anunțat că va revoca din funcție miniștri care au fost delegați de Partidul Democrat în Guvern, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov a venit cu o reacție, în care vorbește despre ce menționează că ”timpurile grele  impun și decizii pe potrivă. Așadar, ministru a venit cu un mesaj adresat oamenilor de știință, oamenilor de artă și cultură, dar și profesorilor din țară.

Dragi profesori, oameni ai culturii, cercetători, sportivi și tineri!

Dragi cetățeni!

Timpurile grele impun și decizii pe potrivă, motiv pentru care astăzi mă adresez Dvs. încă în calitate de ministru. Dragi colegi, profesori,

Rămân, în continuare colegul Dvs., care-și va pune întreaga pricepere profesională la propășirea sistemului educațional, menținând credincios valorile naționale și cele europene, pe care le-am promovat în cadrul tuturor proiectelor educaționale inițiate de Minister și pentru care am avut susținerea majorității corpului profesoral din Republica Moldova. Dar, în primul rând, grija mea a fost să vă știu sănătoși, profesori și elevi, protejați de riscul infectării. Am găsit să răspundem împreună provocării de a face școală de acasă, continuând procesul de instruire prin elaborarea și derularea programelor online. Am filmat sute de ore de prezentări ale profesorilor, am organizat zeci de programe de pregătire ale cadrelor didactice pentru elaborarea materialelor digitale specifice învățământului online, am desfășurat conferințe științifice cu participarea unor personalități notorii din domeniul educației și cercetării din țară și de peste hotare. Am asigurat baza materială pentru elevi și profesori, dotându-i cu calculatoare și tablete.  Efortul n-ar fi dat roade în lipsa unei echipe, motiv pentru care doresc să mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături: colegilor de la minister, managerilor, cadrelor didactice din toate nivelurile de învățământ. Nu în ultimul rând, le mulțumesc elevilor care au înțeles să accepte provocările realității să ne dea uneori nouă, adulților, lecții de înaltă ținută și responsabilitate civică.

Bineînțeles, au fost făcute multe, dar nu suficient pentru a asigura toate nevoile  sistemului nostru de educație. Reforma și adaptarea la sistemul hibrid de învățare trebuie să continue, indiferent de echipa care va prelua cârma ministerului.

Dragi profesori, cine dacă nu breasla noastră este chemată să inspire încredere și speranță în timpuri atât de complicate? Forța noastră stă în crezul nostru în bine și adevăr, iar dincolo de izolarea asumată, vom găsi întotdeauna resurse să fim aproape de elevii noștri prin gândirea pozitivă creatoare, prin modelul de credință pe care-l împărtășim, prin convingerea că impactul nostru poate depăși cadrul strict profesional. Depinde doar de noi înșine.

În aceste provocări globale, rolul cercetătorilor este unul crucial.

Dragi oameni de știință, cu ales respect, vă rugăm să fiți alături de toate domeniile vieții. Soarta noastră depinde de flexibilitatea, dar și de creativitatea Dumneavoastră! Vă doresc să avansați cercetarea și inovarea. Investiția în formare și educație suplimentară este prioritară oriunde sunt promovate noile tehnologii și procese. Numai în acest fel ne putem pregăti pentru viața de zi cu zi în lumea conectată digital. Numai în acest fel putem motiva oamenii și companiile să participe la procesul de inovare. Și numai în acest fel putem promova un spirit inovator în Republica Moldova.

Scumpi și valoroși oameni ai domeniului culturii, toți deopotrivă și fiecare în parte, actori și interpreți, muzicieni și dirijori, bibliotecari și muzeografi, scriitori și artiști plastici, tehnicieni ai scenei!

În aceste vremuri de restriște, am înțeles că viața fără artă, fără frumos nu există!  În același timp, am constatat încă o dată cât de vulnerabil este acest domeniu, mai ales pe timp de criză. Cultura este un element indispensabil al economiei, or, succesorii la conducerea MECC nu trebuie să neglijeze rolul esențial al culturii.

Urez inspirație tuturor și reziliență!

Dragi sportivi, antrenori, manageri de cluburi și de federații, medici și jurnaliști sportivi, arbitri și voluntari în domeniul sportului!

Să nu uităm că sportul ne unește, ne învață să apreciem munca în echipă.

Anume acum, în această perioadă fără precedent, să ne încurajăm familiile, prietenii, vecinii să aducă sportul în viața lor, pentru că mișcarea și modul sănătos de viață contribuie la dezvoltarea unei societății responsabile.

Vă urez multă răbdare în acest sens și vă mulțumesc că nu ați contenit să promovați modul sănătos de viață și sunteți alături de echipa MECC în determinarea vectorilor potriviți în aceste vremuri zbuciumate.

De la începutul pandemiei, tinerii au fost cei care primii s-au implicat în activități de voluntariat, folosindu-și spiritul și energiile pentru a ajuta oamenii. Vă mulțumim, dragi tineri! Vă doresc să vă  implicați cât mai activ în procesul de luare a deciziilor la nivel comunitar. La fel, vă îndemn să îndrumați autoritățile atunci când greșesc, dar și să ajutați să modeleze politici noi.

Tuturor vă doresc multă sănătate și optimism, spre binele nostru, al tuturor.

Al  Dvs, amicus certus in re incerta.

 

Dosar Media

Ai o noutate?