Prețul gazelor rusești: Ce tarif vor achita consumatorii și cât de mult va plăti Moldova   

Prețul gazelor rusești: Ce tarif vor achita consumatorii și cât de mult va plăti Moldova   

Republica Moldova va importa în 2021 gaze rusești la un preț mediu de 350 de dolari americani pentru mia de metri cubi, iar tariful pentru consumatorii finali este posibil să crească cu 30%, a estimat, pe blogul său, expertul economic Veaceslav Ioniță. Aceasta ar însemna că gazele furnizate de „Gazprom” vor costa „mai ieftin decât în perioada anilor 2012 – 2014”, potrivit analistului.

Media de 350 dolari se datorează prețului destul de redus achitat de Republica Moldova până în toamnă – la începutul anului a plătit și 150 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze naturale rusești.

În trimestrul IV din 2021, „Moldova va achita un preț mediu pentru gazele importate la nivel de 525 USD, ceea ce este de 4 ori mai mult decât prețul achitat în primul trimestru al anului”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Cum vor crește tarifele pentru consumatori

„Pentru acoperirea costurilor de import, ANRE va fi nevoit să majoreze tariful pentru populație cu min. 30%, cea ce înseamnă un preț de min. 6,5 lei/m3 de gaze naturale pentru consumul mai mare de 30m3”, a apreciat Veaceslav Ioniță.

Expertul a evidențiat că „acest preț este mai mare decât cel actual, de 4,9 lei, însă mai mic decât tariful maxim care a existat în 2015 – de 7,18 lei pentru m3 de gaze”.

O criză a gazelor „mai ușor de gestionat decât cea din 2012-2014”

Prețul mediu anual de 350 de dolari din 2021 „este de 2,3 ori mai mare decât anul trecut, însă mai mic decât în perioada celor mai mari prețuri 2012-2014, când Moldova a achitat și 391 USD pentru 1000 m3 de gaze”, a explicat Veaceslav Ioniță.

„În opinia mea, asistăm la o mini-criză a gazelor, mult mai slabă decât în 2012- 2014 și foarte ușor de gestionat. Instrumentele de intervenție sunt două: 1) majorări treptate de tarife, fără a admite creșteri bruște, 2) compensații din partea guvernului păturilor social vulnerabile”, a comentat Veaceslav Ioniță.

Precizăm că în luna octombrie 2021, în lipsa unui contract cu Gazprom, Republica Moldova a plătit pentru gazele rusești 790 dolari pentru mia de metri cubi. Un „nivel record pentru noi”, a constatat expertul.

Gazele naturale din surse alternative au costat de peste două ori mai mult

Vicepremierul Andrei Spînu anunțase public că, în noiembrie, Republica Moldova va cumpăra gaze rusești la prețul de 450 dolari pentru mia de metri cubi, iar în decembrie este posibil un preț în scădere, mai mic de 400 dolari pe mia de metri cubi.

Andrei Spînu a precizat că Republica Moldova a cheltuit aproximativ 17 milioane dolari zilele trecute pentru procurarea gazelor din surse alternative și că prețul mediu plătit pentru mia de metri cubi a fost de aproximativ 994 dolari.

Noile prevederi ale contractului de livrare a gazelor naturale semnat pe o perioadă de cinci ani cu Gazprom au intrat în vigoare luni, 1 noiembrie.

Cât ar fi costat gazele rusești pentru Moldova dacă se păstra „formula veche”

„Ce a însemnat pentru Moldova noua formulă la importul de gaze naturale?”, mai titrează, pe blogul său analistul Veaceslav Ioniță. După ce explică mecanismul formării prețului de import la gazele naturale, expertul conchide că prețul putea fi de 260 de dolari pentru mia de metri cubi în 2021.

Dacă Moldova păstra formula veche, atunci prețul mediu anual la gazele naturale în 2021 urmau să fie de 260 USD/1000m3 sau cu 90 USD mai puțin decât avem noi acum”, în opinia lui Veceslav Ioniță.

Republica Moldova importă anual 1,0-1,2 miliarde m3 de gaze natural, precizează expertul. În sezonul rece, Republica Moldova consumă în medie lunar câte 150 milioane m3 de gaze sau câte 5 milioane de m3 pe zi. În lunile de vară, consumul lunar este de 40 milioane m3 (1,3 milioane m3 pe zi).

Prin urmare, consumul de gaze naturale pe timp de iarnă este în medie de 3,5-4 ori mai mare decât vara, menționează Veaceslav Ioniță. În ultimii zece ani, prețul de import la gazele rusești a fost cuprins între 150 USD pentru o mie de m3 (în 2020) și 560 USD (în acest an).

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?