Prețul euro și dolarului la bănci în acest weekend versus Cursul valutar BNM

Prețul euro și dolarului la bănci în acest weekend versus Cursul valutar BNM

În acest weekend, pe 6 și 7 noiembrie, unitățile de schimb valutar ale celor mai importante bănci din Chișinău cumpără dolarul cu 17,43 – 17,44 lei și îl vând cu 17,59 – 17,64 lei.

Prețul afișat pentru euro de bănci este în general de 20,15 lei la cumpărare și 20,33 – 20,41 lei la vânzare.

Prețul euro a scăzut cu 7 bani, iar dolarul s-a ieftinit cu aproape un ban în cotațiile valutare oficiale anunțate pentru vineri, 5 noiembrie, valabile și în zilele de sâmbătă și duminică, 6 și 7 noiembrie.

Prețul leului românesc a scăzut cu mai mult de un ban moldovenesc.

Hrivna ucraineană și rubla rusească au fost în ușoară creștere. 

Iată cursul valutar al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) valabil la acest sfârșit de săptămână:

  • un dolar american echivalează cu 17,5102 lei,
  • un euro este cotat cu 20,2287 lei,
  • o hrivnă ucraineană – cu 66,88 bani,
  • un leu românesc – cu 4,0875 lei moldovenești,
  • o rublă rusească – cu 24,46 bani.

Au crescut semnificativ rezervele valutare ale BNM în octombrie

Dintre știrile de ultimă oră, menționăm că BNM a anunțat, pe 5 noiembrie, la cât se cifrau rezervele sale valutare la sfârșitul lunii octombrie.

Astfel, pe 29 octombrie 2021, activele oficiale de rezervă ale BNM au constituit 4 miliarde 48 de milioane 300 mii de dolari SUA. Rezervele valutare au crescut cu 86,48 milioane dolari SUA, comparativ cu data de 30 septembrie.

Intervențiile BNM pe piața valutară internă au fost minimie în octombrie – instituția a vândut doar echivalentul unui milion de dolari americani.

Majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată în special de înregistrarea suportului bugetar în favoarea Ministerului Finanțelor aprobat de Comisia Europeană, în numele UE: 99,49 milioane dolari SUA (echivalentul a 86,1 milioane euro), dintre care 57,4 mil. dolari SUA (echivalentul a 49,7 milioane euro) au fost acordate sub formă de asistență macrofinanciară (ultima tranșă de împrumut).

La stabilirea cursului valutar oficial, BNM ține cont de situația de pe piața valutară internă, precum și de raportul euro – dolar. Totodată, BNM nu este obligată să  execute tranzacţiile bancare în valuta străină folosind respectivele rate de schimb. „Ratele oficiale de schimb sunt stabilite şi folosite numai pentru evidenţa contabilă”, precizează BNM.

Ritmul anual al inflaţiei a constituit 6,68% în luna septembrie 2021. În luna august, rata inflaţiei a fost de 4,64%. O inflație anuală de aproximativ 5% este considerată de BNM optimă pentru dezvoltarea economiei moldovenești.

Dosar Media

Ai o noutate?