Președintele și premierul s-au vaccinat primii împotriva COVID-19: A fost lansată campania de vaccinare masivă împotriva noului coronavirus în Israel

Israel a lansat duminică campania de vaccinare masivă împotriva noului coronavirus, începând cu personalul sanitar din spitale şi cu preşedintele ţării, Reuven Rivlin, care a dorit să fie printre primii vaccinaţi pentru a genera încredere în rândul populaţiei.

“Când mergi să te vaccinezi, ai grijă nu doar de propria sănătate, ci şi de sănătatea celor care te înconjoară”, a spus preşedintele Rivlin care s-a vaccinat la spitalul Hadassah din Ierusalim, asigurând că acest pas “va ajuta lumea să revină la normalitate, la reactivarea economiei şi la uşurarea presiunii uriaşe” asupra sistemului sanitar, scrie Agerpres.ro.

Vaccinarea preşedintelui urmează celei a premierului ţării, Benjamin Netanyahu, care sâmbătă a devenit primul israelian care s-a vaccinat împotriva COVID-19, pentru a elimina îndoielile şi a încuraja restul cetăţenilor să-i urmeze exemplul.

În afară de personalul sanitar – a cărui vaccinare se va încheia săptămâna viitoare – se prevede să fie vaccinaţi şi primarii din toate localităţile ţării, în timp ce mai mulţi miniştri ai guvernului vor primi vaccinul în cursul zilei de duminică.

Sâmbătă, odată cu Netanyahu, s-a vaccinat şi ministrul sănătăţii, Yuli Edelstein, iar duminică dimineaţă s-a vaccinat ministrul de finanţe, Israel Katz.

Începând de luni se aşteaptă să fie aplicate primele doze rezidenţilor din căminele de bătrâni, personalului îngrijitor şi persoanelor cu vârste de peste 60 de ani.

Aceştia vor fi urmaţi de persoanele din categoriile de risc şi cu patologii preexistente, după care va veni rândul populaţiei generale, cu excepţia minorilor de sub 16 ani, femeilor însărcinate sau mamelor care alăptează, cei cu alergii acute şi cei care s-au vindecat de COVID-19.

Israel, o ţară cu aproximativ 9 milioane de locuitori, a primit sute de mii de doze din vaccinul dezvoltat de Pfizer (între 500- 600.000, potrivit ziarului Haaretz) şi urmează să primească alte 4 milioane de doze până la sfârşitul lunii decembrie.

Campania de vaccinare din Israel trebuia să înceapă iniţial pe 27 decembrie, dar a fost devansată cu o săptămână. Primele doze de vaccin au ajuns în urmă cu o săptămână, obiectivul fiind administrarea unui număr de 60.000 de doze în fiecare zi.

agerpres.ro

 

Dosar Media

Ai o noutate?