Foto: deschide.md

FOTO//Președintele ar putea fi lipsit de vilă, reședință, mașini și elicoptere – Iată cum arată

PRO Moldova propune diminuarea cheltuielilor pentru Președinție și excluderea beneficiilor de lux: vile, elicoptere, avioane ș.a.

Președintele PRO Moldova, Andrian Candu, a prezentat un proiect de lege prin care este exclus dreptul președintelui țării de a beneficia de vilă și reședință în afara orașului, structura Aparatului Președintelui este aprobată de Parlament, iar mașina șefului statului este alocată de către legislativ.

Andrian Candu a declarat că atribuțiile președintelui țării sunt limitate, însă bugetul în ultimi ani a început să pară nelimitat, fiind dublat în ultimii doi ani.

”Este halucinant cum o țară care nu poate asigura minimul de existență pentru cei mai mulți dintre cetățenii săi, acceptă să aloce peste 40 mln. lei pentru confortul unui singur demnitar cum este șeful statului”, a menționat liderul PRO Moldova.

Potrivit lui, mai mulți candidați au menționat nevoia reducerii cheltuielilor pentru întreținerea președinției, motiv din care acest proiect ar fi potrivit de susținut în contextul testului sincerității pe care candidații la funcția de președinte au șansa să-l susțină prin votarea pachetului de promisiuni electorale transformate în legi la inițiativa PRO Moldova.

Cum arată mașina cu care se plimbă șeful statuilui, dar și reședința de la Condrița 

Menționăm că deși are prerogative limitate într-un stat parlamentar, Președintele Republicii Moldova și familia sa, beneficiază de cele mai multe garanții financiare și sociale. El beneficiază și de pază de stat, și de asistență medicală specială, și de toate tipurile posibile de transport, inclusiv mai multe automobile de lux și elicopter, și de concediu special, și de locuință în mun. Chișinău, reședință în satul Condrița și vilă în satul Holercani.

Dacă în 2017 cheltuielile aparatului Președintelui au fost de aproximativ 19 milioane de lei, atunci în 2020 acestea au ajuns la aproximativ 30 de milioane de lei, după reducerea anunțată în contextul pandemiei.

Dosar Media

Ai o noutate?