Foto: tv8

Premierul Natalia Gavrilița va da, astăzi, ochii cu Vladimir Putin – Subiectul gazelor ar putea fi pus în discuție?

Premierul Natalia Gavrilița va da astăzi ochii cu președintele rus, Vladimir Putin.

Asta după ce șefa cabinetului de miniștri participă în locul președintelui țării, Maia Sandu, la reuniunea șefilor de state din CSI.

”La această reuniune voi merge eu. S-a decis să participe premierul și nu președintele țării”, a declarat Gavriliță.

Președintele rus, Vladimir Putin, va fi și el prezent la reuniunea șefilor de state. Astfel, experții de la Chișinău întrevăd o discuție între Chișinău și Rusia, cel puțin cu privire la prețul gazelor, chiar și pe această platformă, însă nu între premierul Natalia Gavriliță și Putin, ci între președintele Maia Sandu și Vladimir Putin.

”Astăzi noi aflăm despre hotărârea luată de conducere țării, care având o șansă foarte favorabilă de a pune pe tapet problema energetică la nivel cel mai înalt, adică cu președintele Rusiei, președinta în loc să plece la reuniunea șefilor stat, Maia Sandu o trimite pe prim-ministra Gavrilița. Eu vă asigur, chiar și din punct de vedere protocolar, Gavrilița nu o să fie acceptată pentru niciun fel de negocieri sau comunicări, cu Putin ca exemplu, care este șeful statului Rusesc căruia îi aparține Gazpromul”, a declarat Iurie Munteanu în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la N4.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, a declarat după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale stare de alertă în sectorul energetic.

”Starea de alertă impune responzabilizarea instituțiilor statului, mobilizarea acestora și presupune mai multe acțiuni pe care trebuie să le ia furnizorii de energie pentru a depăși criza”, a declarat ministrul Spînu.

Totodată, Spînu a menționat că Republica Moldova mai are rezerve pentru o lună de zile în vederea asigurării securității energetice, însă a evitat să menționeze care este rezerva de stat, făcând referire la secretul de stat.

Totodată, a fost adoptată decizia pentru eloborarea și folosirea păcurei. Astfel, republica Moldova va căuta soluții cu privire la importul de păcură.

Ministrul Spînu a avut o deplasare la Sankt-Petersburg, Rusia, unde urma să se întâlnească cu șeful Gazprom, dar întrevederea nu a mai avut loc „din motive obiective”. La întoarcere, Spînu a evitat să anunțe vreo cifră și a declarat că o majorare a prețului este inevitabilă, iar Guvernul va veni cu suport, în special pentru familiile vulnerabile.

Turcan Ana

Ai o noutate?