Foto: facebook/Ion Ceban

Între PR și fapte bune: politicienii plantează copaci, ecologiștii spun că e prea devreme

Agenția ”Moldsilva” a anunțat  lansarea unei campanii de plantare a arborilor. Decizia a fost criticată de ecologiști, activiști de mediu, care spun că nu e momentul oportun pentru a planta copacii.

Ecologistul Anatolie Prohnițchi susține că ”acum nu e timpul de plantat copaci, aceste acțiuni sunt o risipă de bani la ora acuală. La primăvară vom vedea doar niște crengi uscate în aceste locuri”.

De aceeași părere este și activista de mediu, Iuliana Cantaragiu.

Ea spune”copacii încă nu au intrat în hibernare, frunzele încă nu au căzut. Și copacii plantați, și așa stresați cu scoaterea lor din pepinieră, transportare, îngropare într-un nou mediu, își vor îndrepta energia spre frunze pentru a le hrăni, în loc să-și îndrepte energia spre hrana rădăcinilor. Iar când vor scădea temperaturile, ei nu vor fi pregătiți pentru a supraviețui și vor îngheța”

Cu toate acestea, mulți politicieni au folosit acest moment pentru a-și face PR. Primarul de Chișinău Ion Ceban, alături de candidatul la prezidențiale, Igor Dodon anunță că s-au alăturat inițiativei.

Ei au participa în această dimineață la acțiunea de plantare a arborilor. Echipați cu ciubote de cauciuc și mănuși aceștia au fost mereu în obiectivul aparatului de fotografiat.

Potrivit datelor prezentate de ”Moldsilva”, actualmente, fondul forestier naţional constituie 12,7% din teritoriul ţării. Majoritatea terenurilor acoperite cu păduri, peste 87 la sută,  se află în proprietatea statului, restul fiind deţinute de primării, cam 12% şi doar 0,6% – de proprietari privaţi.

În următorii cinci ani, autoritățile își propun să ridice gradul de împădurire a țării cu patru la sută, prin plantarea a circa 50 de milioane de arbori.

Dosar Media

Ai o noutate?