PPDA vrea Guvern de tranziție, PAS – anticipate: ACUM, disensiuni între foștii parteneri

Se pare că demisia Guvernului Chicu i-a plasat pe ”foștii colegi din blocul ACUM” pe baricade. Reacțiile diferite ale membrilor din Partidul Acțiune și Solidaritate și a celor din Platforma Demnitate și Adevăr denotă că aceștia nu au o viziune comună asupra ”ieșirii din criză”. Unii vor anticipate cât mai curând, alții – un guvern de tranziție.

Haideți să facem o scurtă analiză a ultimelor reacții și declarații. Imediat după ce premierul Ion Chicu și-a anunțat demisia liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, anunța pe pagina sa de facebook că ”demisionarea actualului guvern este unul din obiectivele Platformei Demnitate și Adevăr, urmărit de-a lungul timpului, promovat prin moțiunea de cenzură depusă încă în luna iunie.”,.

Andrei Năstase menționa că Platforma DA ”își reiterează opțiunea pentru alegeri parlamentare anticipate, declanșate imediat conform procedurilor constituționale sau organizate de un Guvern de tranziție responsabil, capabil să gestioneze criza economică și sanitară de până la viitoarele alegeri parlamentare anticipate, libere și corecte”.

Se pare că poziția PPDA diferă iar de cea pe care o au foștii/actualii colegi din Blocul ACUM. Cel puțin, deputatul PAS a postat pe pagina sa de facebook un mesaj în care menționează, de parcă i-ar răspunde lui Andrei Năstase, că țara nu are nevoie de un guvern de tranziție sau minoritar, deoarece asta ar însemna și păstrarea actualei componențe a Parlamentului.

Un guvern nou – majoritar, minoritar, de tranziție, de salvare națională sau de uniune națională – înseamnă că actualul parlament rămâne în continuare. Dar cu actualul Parlament vom degrada în continuare și nu aveam nicio șansă să mergem înainte”, a scris Sergiu Litvinenco pe pagina sa de facebook.

Ulterior, a fost făcută publică și poziția oficială a PAS. În cadrul unui briefing de presă, președintele interimar al PAS, Igor Grosu, a declarant că oamenii își doresc dizolvarea actualului Parlament și organizarea alegerilor anticipate.

”Demisia Guvernului Chicu este rezultatul presiunii cetățenilor, care în mod tranșant la alegerile prezidențiale au cerut schimbarea clasei politice. (…)Demisia Guvernului Chicu deschide calea constituțională, cea mai scurtă, spre dizolvarea Parlamentului actual şi declanşarea alegerilor anticipate. Aşa cum au cerut cetățenii.Acum se discută foarte mult scenariile. Guvern de tranziţie, majoritar, minoritar, de tranziție, de salvare sau uniune națională foaie de parcurs etc. Trebuie să înţelegem un lucru foarte simplu. Parlamentul actual este cauza crizei politice şi a problemelor pe care le are ţara”, spune Grosu.

PAS consideră că în actualul Parlament, care nu mai exprimă voinţa politică a alegătorilor, nu mai există o majoritate parlamentară de minim 51 de deputaţi, care să genereze un Guvern responsabil, onest şi profesionist, capabil să satisfacă necesităţile oamenilor.

”Majoritatea PSRM-ŞOR şi transfugii lui Plahotniuc va rămâne să domine acest Parlament şi vor duce la perpetuarea crizei. Majoritatea PSRM-Șor au împărțit ca hoții schemele, și-au umplut sacii cu bani și au încălcat orice lege, orice normă de bun-simț.Acest Parlament nu poate numi un Guvern de tranziție care să lucreze pentru oameni. Acest Parlament trebuie să plece.Un alt Guvern înseamnă amânarea pe un termen nedefinit al alegerilor noului Parlament. Oamenii cer altceva – și anume anticipate. Partidul Acțiune și Solidaritate va respecta întru totul ceea ce cer oamenii. Anticipatele sunt unica soluție pentru rezolvarea problemelor grave cu care se confruntă țara” a declarat Igor Grosu.

La o zi după învestirea în funcția de președinte a Maiei Sandu, declarațiile făcute de cei din PAS și din PPDA se contrazic, fapt ce ar putea demonstra că ”nu prea au de gând să colaboreze”.

Iarăși, unul dintre cei mai vocali deputați ai PAS, Sergiu Litvinenco declară că Guvernul Chicu a dat dovadă de iresponsabilitate, plecând în demisie în plină criză pandemică.

„Gestul lor este și mai grav dacă ținem cont că asigurarea interimatului funcției de Prim-ministru sau de miniștri se poate face, conform unei legi strâmbe în vigoare, doar de către miniștrii care rămân; adică, dacă admitem că pleacă toți miniștrii și rămâne doar ministrul apărării, apoi anume el trebuie să fie și prim-ministru interimar, și ministru interimar la sănătate, și la finanțe, și la economie, și la justiție și în restul ministerelor”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

Litvinenco susține că plecarea miniștrilor din funcții este o încercare a fostului președinte de a induce în opinia publică ipoteza falsă conform căreia din 24 decembrie Maia Sandu e la guvernare..

„Dodon nu înțelege că din nou greșește amarnic. Dacă el crede că oamenii acestei țări sunt idioți și nu văd ceea ce fac ei, apoi se înșeală amarnic, a scris deputatul.

„Această diversiune este posibilă și deoarece actuala legislație conține mai multe prevederi neconstituționale și care permit realizarea ei”, a notat deputatul, menționând că s-a ivit necesitatea de sesizare a Curții Constituționale în acest sens.

Deputatul PPDA, Alexandru Slusari se arată nedumerit de poziția luată de Linvinenco în raport cu demisia Guvernului Chicu.

”Nu mă miră tactica “pământului pârjolit”, aplicată de Dodon, cu plecarea lui Chicu și altor miniștrilor din domeniile strategice. Caracteristic pentru acest individ, care demult muncește pentru alt stat și în realitate anume el distrugea zilnic statalitatea Republicii Moldova. Dar sunt surprins de reacția unor colegi-deputați, jurnaliști și analiști politici. Voi ați așteptat altceva de la aceasta gașca? Totodată, după ce timp de jumătate de an am intreprins niște eforturi enorme de a-l demite acest guvern-catastrofa, nu prea înțeleg încercările de a-l impune pe Chicu și compania să rămănă în funcții. Oare putem aștepta de la acești oameni munca calitativă în continuare?”, scrie Slusari pe pagina sa de facebook

Este și mai interesant că, unii dintre apropiații lui Dodon, la fel au criticat ”demisia Guvernului în plină criză pandemică”.

Doctorul în istorie, fostul vicepremier, Victor Stepaniuc, care în ultima perioadă a fost şef al Direcţiei Consultanţă a Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, spune că plecarea din funcție a miniștrilor și secretarilor de stat până la învestirea unui alt Guvern, nu înseamnă altceva, decât o iresponsabilitate față de cetățeni.

“Legea cu privire la Guvern în art. 15 și 26 nu oferă prea multa claritate privind obligațiile Guvernului în demisie. Mai mult ca atât legea oferă miniștrilor dreptul de a  se retrage. Se creează un cerc vicios. Dacă pleacă prim-ministru și mai mulți miniștri atunci activitatea Guvernului practic este paralizata… Nu am criticat niciodată activitatea acestui Guvern și a miniștrilor, deși au dat mai multe motive, dar plecarea cu hurta a miniștrilor și secretarilor de la ministere demonstrează un eșec cras nu doar profesionalism, dar și moral, o lipsa de respect fata de societate. Un Guvern, un ministru in demisie nu dezertează, ci își executa obligațiile până la numirea unui nou Guvern”, menționează Stepaniuc într-o postare pe pagina sa de facebook.

Amintim că premierul Chicu a anunțat că va asigura interimatul funcției de prim-ministru până pe 31 decembrie 2020.

De asemenea, de la 1 ianuarie 2020 în demisie pleacă ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, ministrul Finanțelor Serghei Pușcuța, dar și ministrul Economiei și Infrastructurii Anatol Usatîi, iar restul șefilor ministerelor vor rămâne în fotolii.

Dosar Media

Ai o noutate?