captură: privesc.eu

Poziția PPDA înainte de a da ochii cu Maia Sandu la consultări – Vor propune un candidat la funcția de premier

Platforma Demnitate și Adevăr militează în continuare pentru alegeri parlamentare anticipate, organizate de un guvern pro-european responsabil, capabil să gestioneze crizele din societate, în conformitate cu normele legale și Constituția Republicii Moldova. Însă până atunci e nevoie vitală e a fi învestit un Guvern capabil să gestioneze criza pandemică, se arată într-un comunicat al formațiunii.

”În contextul consultărilor anunțate de președintele țării, având în vedere disponibilitatea declarată a forțelor proeuropene de a sprijini un guvern anticriză, reiterăm poziția Platformei DA privind asumarea formării unui guvern anticriză cu o foaie de parcurs clară privind organizarea alegerilor anticipate, un guvern care ar avea o reprezentare largă din partea mai multor partide parlamentare și extraparlamentare proeuropene, precum și din partea societății civile”, susțin cei din PPDA.

PPDA susține ar găsi și voturile necesare în Parlament, daca președintele țării se va încumeta să desemneze candidatul desemnat la funcția de premier, propus de PPDA.

”Formațiunea menționează că dacă ”propunerea Platformei DA privind formarea unui guvern anticriză era realizată încă la data enunțării acesteia, din decembrie 2020, în prezent Moldova ar fi avut procurat minimul de vaccin necesar pentru imunizarea populației, iar alegerile anticipate pentru perioada iunie-iulie ar fi constituit o perspectivă reală. Intervenția unui executiv competent și cu atribuții depline, concentrat pe prioritățile de ordin sanitar ar fi putut salva mai multe vieți pierdute în ultimele 3 luni”, mai adaugă PPDA.

PPDA menționează că actuala criză pandemică lovește direct și în economia țării. Iar unica soluție ”găsită de actualul Guvern interimar este să se îndatoreze din nou de pe piața internă. După ce s-a împrumutat deja cu 6 mlrd. lei, statul preconizează la sfârșitul lunii martie să mai emită hârtii de valoare în sumă de aproximativ 2 mlrd. Această modalitate de susținere a bugetului statului nu este o soluție de lungă durată și atestăm că băncile nu mai sunt interesate de procurarea acestor hârtii de valoare. Acest lucru ar putea pune în dificultate capacitatea statului de a achita pensiile și salariile în viitorul apropiat”.

 

 

Dosar Media

Ai o noutate?