Povestea mea: ”Am renunțat la jurnalism pentru a deveni instructor de fitness în Basarabeasca”, Elena Sibova

”Povestea mea”, o serie de articole motivaționale, inspirate din experiențele personale ale celor care și-au depășit fricile, au trăit bucuria unui succes, au devenit mai echilibrați emoțional.


Am făcut sport dintotdeauna pentru a mă simți bine în corpul meu, dar ulterior această activitate s-a transformat într-o afacere. Povestea mea începe atunci când am revenit în orașul natal, Basarabeasca, după ce mi-am finalizat studiile în Chișinău. Pe atunci îmi doream doar să obțin un job pe lângă munca mea de bază la o televiziune locală. Așa am luat decizia de a deveni instructor de fitness pentru un grup mic de fete, majoritatea prietenele/cunoscutele mele.

Astfel am câștigat primii bani ca instructor de fitness. Ulterior serviciile mele au fost solicitate de femei pe care nu le cunoșteam, mă întrebau dacă pot să facă și ele parte din grupul pe care-l antrenam. Așa am înțeles că această activitate se poate transforma într-o afacere.

Am crezut în mine

Îmi amintesc că la primul antrenament de grup avem emoții, credeam că nu va veni nimeni sau nu voi ține minte exerciții importante de încălzire, nu știam dacă o să le placă. Dar ținând cont de faptul că în acel moment activam și ca jurnalistă, iar această profesie presupune stăpânire de sine și încredere în forțele proprii, mi-am dat seama că dețin instrumentele necesare pentru a crea o conexiune cu clientele mele.

Cunoștințele mele în ale comunicări m-au ajutat să construiesc o relație frumoasă din start. Pe atunci munceam în televiziune, asta era activitatea mea de bază, iar sportul îl făceam din pasiune, banii ce-i câștigam, nu mulți, mă ajutau să acopăr unele cheltuieli.

Oamenii care m-au susținut  

Eu cred că am avut mare noroc chiar de la început, deoarece am dat start activității mele în calitate de antrenor de sport în orașul natal – Basarabeasca, iar alături am avut mereu oameni care au crezut în ideea mea și m-au susținut – părinții mei au avut încredere în toate inițiativele mele, la fel și iubitul meu, omul care m-a ajutat să transform ideea mea în afacere.

Cel mai complicat a fost să găsesc un spațiul potrivit pentru antrenamente, întrucât orașul Basarabeasca nu este mare ( are în jur de 10 000 de locuitori), săli potrivite erau foarte puține, dar asta nu m-a făcut nicio clipă să mă gândesc că eu nu voi găsi și aș putea să renunț la ideea ea.

Într-un final, am luat în chirie o sală mică. Am început activitatea cu investiții minime. Pe atunci aveam doar ideea mea și acel spațiu închiriat. Nu cumpărasem echipament, nu aveam nici boxe potrivite pentru muzica de fundal, nimic!

Toate exercițiile de grup le făceam doar folosind greutatea propriului corp. Cu toate acestea clientelor mele le plăceau antrenamentele și chiar mă recomandau cunoscuților, prietenilor. După câteva luni de muncă, am înțeles că trebuie să găsesc o sală mai mare.

Am cumpărat  echipamentul necesar. Peste un an și jumătate am plecat de la locul de muncă de bază, am lăsat televiziunea pentru noua mea pasiune-sportul. Am mai cumpărat echipament, am făcut reparație în sala nouă, am mărit numărul antrenamentelor de grup,  am început să fac și antrenamente personale.


Investesc timp pentru a crește profesional

Alimentația are un rol foarte important în atingerea scopurilor clientelor mele, iată de ce acum investesc în mine, în cunoștințele mele legate de nutriție. Eu nu sunt nutriționist, dar permanent învăț, consult literatură de specialitate. Cred că nu este corect să treci doar câteva cursuri de nutriție și să te consideri ”nutriționist”, trebuie să te dezvolți continuu în acest domeniu.

După multe ore de studiu, dar și ținând cont de experiența mea, acum ofer recomandări clientelor mele, le fac programe personalizate. Ele au încredere în mine, deoarece văd rezultate reale – au reușit să slăbească 10,15 și chiar 20 kg.

În plus, niciodată nu recomand diete severe, nu limitez foarte mult. Ele observă că pot mânca din toate (chiar și dulce), în același timp pierd din kg, asta le crește încrederea în mine și obțin rezultate atât frumoase.


Relația mea cu clienții: cum s-a schimbat în timp

Cu timpul, obținând experiență, începi să înțelegi mai mult ce vor exact clienții. Uneori, de exemplu, vin cliente care vor să tonifieze fesele și să facă pătrățele pe abdomen,  dar în același timp au probleme vizibile cu spatele.

Atunci, eu, ca antrenor, încerc să le explic că mai întâi ar trebui să fie întării mușchii spatelui, iar în paralel să facem pași mici, dar siguri pentru obținerea rezultatului dorit. 

Vreau să ajut femeile să-și schimbe viața spre bine

Pe contul meu de Instagram @sibovaelena organizez concursuri, iar în joc sunt puse programe individuale, fie alimentare sau de antrenament. Acum fac și maratoane online, astfel ajut femeile care nu pot veni la sală, fie că muncesc sau locuiesc în alte orașe, să obțină  kg dorite. 

În cadrul fiecărui maraton, ofer 1 sau două locuri gratuite. Îmi doresc ca fiecare femeie, indiferent de posibilitățile financiare să-și poată schimba viața spre bine.

Îmi amintesc că am organizat un concurs unde am pus în joc un program individual care includea plan alimentar și antrenamente. Pentru a-l obține, concurentele trebuiau să-mi scrie de ce au nevoie de asta și de ce anume ele trebuie să câștige. Într-un final,  programul a fost obținut de o femeie care a reușit să piardă 13 kg, urmând instrucțiunile mele.

Niciodată nu am spus că vreau să renunț

Nu, niciodată nu am vrut să renunț. Deoarece am găsit activitatea care îmi aduce plăcere, munca asta mă face să ard de entuziasm la propriu, în fiecare zi îmi doresc să merg mai departe, să mă dezvolt în acest domeniu, să am mai mulți clienți. 

Sigur că am și eu momente când obosesc foarte mult, iar rutina mă apasă psihologic, dar e suficient să mă odihnesc 3-4 zile, să iau o pauză de la antrenamente și apoi vreau să mă întorc în sală în fața grupelor mele. 

Îmi amintesc cum odată, revenind acasă din vacanță, în timp ce așteptam avionul am auzit cum oamenii se plângeau că s-a încheiat concediul și nu vor să revină la muncă. În acel moment am înțeles că eu sunt un om fericit, deoarece eu îmi doream enorm să revin la activitatea mea, să fac antrenamentele și să mă bucur de rezultatele clientelor.

Îndemnul meu: Nu vă fie frică!

NU VĂ FIE FRICĂ! În Republica Moldova, chiar și în orașele mici poți munci și câștiga un salariu bun. Căutați o activitate care nu necesită investiții enorme, nu leneviți. Specialiștii buni sunt mereu căutați și apreciați, indiferent dacă locuiți în Chișinău sau în Basarabeasca! Faceți-vă munca bine și nu vă fie frică să încercați!

Cristina Bumbu

Ai o noutate?