Populism sau necesitate? Statul ar putea plăti în locul cetățenilor tarifele la energia electrică consumată în perioada stării de urgență – Proiect de lege, votat în prima lectură

Deputații au aprobat astăzi în prima lectură proiectul de lege privind compensarea tarifelor la energia electrică utilizată de consumatorii gospodăriilor casnice.

Documentul prevede acordarea compensațiilor la energia electrică consumatorilor gospodăriilor casnice, persoanele fizice, pentru două luni – aprilie și mai, perioada acțiunii stării de urgență.

Suma compensată va constitui 428 de lei – câte 214 de lei pe lună. Ministerul Finanțelor va aloca tranșele necesare compensației în mărimi egale, pe conturile furnizorilor de energie electrică, se arată în nota informativă la proiect.

Deputații din opoziție spun că acest proiect de lege este unul populist, menit să-i avantajeze pe cei din PSRM în contextul alegerilor parlamentare anticipate.

„Eu nu văd grija față de cetățean. Voi vreți să faceți valuri de știri să ne puneți în lumină proastă și să mergeți în alegeri”, a declarat deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

Deputatul socialist Corneliu Furculiță l-a contrazis pe Alaiba.

„Dacă nu furați miliardul, astăzi dădeam mai mult la bătrâni. Vă îndemn să votați legea miliardului este exact acel mecanism pe care l-ași propus, scoateți ghindele din buzunar și asumați-vă responsabilitatea. Miliardul este al vostru”, a menționat Corneliu Furculiță.

Deputatul din partea fracțiunii PAS, Mihai Popșoi, a declarat: „Propunerea asta nu este un fel de socialism în stil Dodonist? Luați bani de la săraci și dați la bogați. Raportul comisiei nu a avut voturi pentru această propunere”.

„Nu știu dacă ați înțeles acolo la tribună, domnule Alaiba. Haideți să verificăm ce ați fumat, ce ați băut. Noi auzim multe lucruri. Vă rugăm să veniți în haină curată și destoinică de Parlament”, a subliniat deputata Partidului ȘOR, Marina Tauber.

Menționă, că, potrivit autorilor proiectului de lege, documentul a fost elaborat în calitate de măsură socială pentru populație în contextul instituirii stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova în perioada 1 aprilie – 30 mai 2021.

Mijloacele necesare în acest scop se estimează la 532,959 milioane de lei.

Dosar Media

Ai o noutate?