Poftele de dulce sau de sărat: Te-ai întrebat vreodată de ce apar în anumite perioade?

Te-ai întrebat vreodată de ce în anumite perioade dulciurile sau alimentele sărate îți fac mai mult cu ochiul? Ei bine, atât pofta de dulce, cât și pofta de sărat pot avea explicații medicale.

Unul dintre motivele pentru care îți este poftă de ceva dulce este legat de nivelul serotoninei – hormonul fericirii. Zahărul, precum și unii carbohidrați simpli, semnalează organismului să secrete serotonină, crescând astfel buna-dispoziție.

Cu toate acestea, poftele pot avea legătură și cu unele carențe în ceea ce privește nutriția, iar consumul regulat de zaharuri produce schimbări neurochimice, care duc la apariția poftei de acest tip de alimente. Este posibil să îți fie poftă de dulce în caz că nu  consumi suficienți carbohidrați și asta deoarece organismul are nevoie de mai multă energie. Poți preveni acest tip de pofte prin mese regulate și echilibrate din punct de vedere al nutrienților. Este indicat să consumi carbohidrați complecși, precum cereale integrale, proteine și grăsimi la fiecare masă.

În plus, și stresul poate să determine apariția poftei de dulce. Nivelul crescut de stres stimulează secreția de cortizol, un hormon care crește apetitul, mai ales pentru zahăr și grăsimi. Carbohidrații contribuie la secreția anumitor substanțe la nivelul creierului, ce pot induce senzația de bine. Din acest motiv, cele mai multe persoane simt nevoia de a consuma dulciuri în perioadele de depresie, singurătate sau tristețe.

Sarea acționează în mod asemănător. Pofta de sărat apare, în special, atunci când ești  deshidratat sau în situațiile în care pierzi o cantitate mare de sodiu prin transpirație excesivă, diaree sau vărsături.

Cum îți poți ameliora pofta de sărat? Tip: Consumă biscuiți sau sticks-uri din făină integrală.

Poftele apar în perioadele suprasolicitante, iar cele mai multe persoane se îndreaptă spre alimente procesate. Însă, acestea aduc numai dezavantaje organismului tău, precum creșterea tensiunii arteriale și a greutății corporale.

Încearcă să păstrezi un echilibru între consumul de carbohidrați cu proteine și cu grăsimi. De asemenea, dacă o poftă persistă, caută și recunoaște cauza care stă la baza acesteia, indiferent dacă sunt de ordin emoțional sau medical.

Dosar Media

Ai o noutate?