Foto: independent.md

DOC//Peste 30 de persoane din Rusia pregătesc un maidan în Moldova la indicațiile lui Dodon, declară Usatîi

Liderul Partidului Politic ”Partidul Nostru” se află în aceste momente la Comisia Electorală Centrală, acesta depune cererea de excludere a candidatului independent, dar susținut de PSRM, la prezidențiale, Igor Dodon din cursa electorală.

Tot de la CEC, Renato Usatîi a declarat pentru jurnaliști că ”peste 30 de persoane din Rusia pregătesc un maidan în Republica Moldova. La indicația lui Dodon”. Mai mult, Usatîi declară că la Primăria Chișinău deja au fost depuse solicitări de către apropiații lui Dodon pentru a organiza proteste.

”Peste 30 de persoane din Rusia pregătesc un maidan în Republica Moldova. La indicația lui Dodon, pe data de 8 noiembrie, câteva organizații de tineret, controlate de el, au depus cereri la Primărie pentru a organiza proteste, inclusiv în ziua de 15 și 16 noiembrie. Dodon se pregătește de proteste. Omul care crede că va învinge, nu își pregătește terenul pentru proteste, în special în fața Președinție, că nu va protesta împotriva lui. De la nordul Moldovei este indicația de a aduce în jur de 40 de mii de oameni. Dacă CEC va accepta solicitarea noastră de excludere a lui Igor Dodon din cursa electorală, urmează Curtea de Apel, acolo unde a fost numit în calitate de președinte, omul lui Dodon”, declară Renato Usatîi

Așadar, am verificat pe site-ul Primăriei Chișinău și acolo, într-adevăr există o cerere prin care se cere autorizarea unor proteste în centrul Capitalei, începând cu ziua de 14 noiembrie și pe tot parcursul săptămânii viitoare. Cererea a fost depusă de președintele Asociației Obștești „Urmașii lui Ștefan”, a cărui președinte este nimeni altul decât Dumitru Roibu,  președintele Comisiei pentru tineret din cadrul Consiliului Societății Civile pe lângă Președintele Republicii Moldova.

Acesta, a rezervat scuarul Teatrului Naținal de Operă și Balet Mari Bieșu, pe tot parcursul săptămânii viitoare.

Tot Dumitru Roibu a depus o cerere la Primăria Chișinău pentru a rezerva locul din fața Președinției, însă din numele Centrului pentru Cooperarea Tinerilor, a cărui președinte este.

Totodată, pentru sfârșitul săptămânii viitoare, după turul doi al alegerilor prezidențiale, în week-end, Partidul Socialiștilor au depus solicitări la Primăria Chișinău și au rezervat mai multe locații din centrul Capitalei.

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, mai declară că Igor Dodon ar pune la cale destabilizare în masă. Mai exact, candidatul independent, dar susținut de PSRM, Igor Dodon, prin intermediul ministrului de Interne, Pavel Voicu, ar avea întâlniri cu mai mulți comisari din nordul țării, care ar trebui să asigure participarea a unui număr impunător de oameni la mitingurile organizate de socialiști și Igor Dodon pentru ziua de vineri, dar și pentru a pregăti o confruntare între oameni, fie duminică noaptea, fie luni dis de dimineață.

Amintim că Igor Dodon a amenințat în nenumărate rânduri că dacă cetățenii vor alege un alt candidat, decât el, atunci în Republica Moldova va fi destabilizare și haos.

Solicitați de Dosar Media, reprezentanții staff-ului electoral al lui Igor Dodon nu au răspuns la telefon pentru a ne oferi o reacție la declarațiile lui Renato Usatîi.

Mai mulți consultanți politici din Federația Rusă ar fi aterizat în Republica Moldova în pragul campaniei pentru prezidențiale pentru a lucra pentru Igor Dodon, în vederea obținerii unui al doilea mandat de președinte. 

RISE Moldova a reușit să identifice opt dintre ei, surprinzându-i în compania mai multor deputați socialiști, dar și a purtătoarei de cuvânt a candidatului Igor Dodon. Mai mult, unii dintre ei au vizitat frecvent sediul central al Partidului Socialiștilor și chiar au intrat ziua în amiaza mare la Președinție.

Staff-ul lui Dodon a negat contactele cu consultanții ruși pe tot parcursul primului tur al scrutinului prezidențial. Asta, deși însuși Igor Dodon a „deconspirat” trei polit-tehnologi, după ce i-a filmat în noiembrie 2019, când socialistul Ion Ceban a câștigat Primăria Capitalei.

Cei opt consultanți politici din Federația Rusă identificați de RISE Moldova sunt:

OLGA GRAK, 47 de ani. S-a născut și are viză de reședință în Kaliningrad, enclava Federației Ruse de la Marea Baltică. În anul 2015, a candidat independent pentru un loc în consiliul local al satului Glebovo din Yaroslavl, o regiune la nord-vest de Moscova, însă fără succes.

IURI GUDILIN, 37 de ani. S-a născut la Lvov, Ucraina de azi, dar este stabilit la Moscova. Potrivit datelor fiscale din Federația Rusă, în anii 2018-2019 lucra oficial în cadrul„МРСК Центра”, o companie moscovită cu activități în domeniul rețelelor electrice.

LEONID GONIN, 57 de ani. S-a născut și locuiește în Republica Udmurtia din Federația Rusă. În 2007 a candidat din partea Partidului Forțelor de Dreapta (orig. – Партия правых сил) la funcția de deputat în Duma de Stat, dar fără succes.

SERGHEI GALIEV, 55 de ani. La Kaliningrad este cunoscut în calitate de jurist în drept electoral. Nikita Kuzmin, redactor-șef al portalului de afaceri RuGrad.EU din eclava Federației Ruse, precizează că acesta este implicat în desfășurarea campaniilor electorale încă din 2011.

STANISLAV PATRIEV, 41 de ani. La Krasnoiarsk este cunoscut în calitate de colaborator al redacției radiofonice a filialei „Komsomolskaia Pravda” din oraș. L-am surprins în compania deputaților socialiști Nichita Țurcan și Adela Răileanu.

IGOR GOLUBEV, 56 de ani. A activat în cadrul redacției ziarului „Право знать” (Dreptul de a ști) din regiunea Kaliningrad. S-a intersectat cu deputați socialiști de cel puțin două ori: în parcarea de lângă Pretura sect. Rîșcani și la biroul consultanților politici din str. Serghei Lazo.

DMITRI DIMLER, 31 de ani. În anul 2015, a candidat din partea Partidului „Гражданская платформа” (Platforma Civică) în Adunarea Legislativă din regiunea Novosibirsk. Nu am reușit să-i identificăm locul oficial de muncă. La Chișinău, a fost surprins în parcarea de lângă Pretura sect. Rîșcani.

SERGHEI PERFILIEV, 63 de ani. Nu am reușit să-i identificăm locul oficial de muncă. La Chișinău, a fost observat la biroul consultanților politici din str. Serghei Lazo.

Conform unui răspuns oferit de CEC, „contractarea unor servicii de consultanță […] nu este interzisă de normele legale, cu condiția reflectării cheltuielilor respective și neefectuării agitației electorale propriu-zise”.

Prezența consultanților ruși printre socialiști la localele din 2019 a fost imortalizată de însuși Igor Dodon. Cel puțin asta reiese dintr-o înregistrare video, transmisă redacției RISE Moldova de o persoană apropiată de anturajul actualului președinte.

 

Dosar Media

Ai o noutate?