PAS merge la Curtea Constituțională: Dodon utilizează resursele statului în interes personal, încălcând Constituția

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca, au depus o sesizare la Curtea Constituțională privind prevederile Codului electoral ce se referă la degrevarea președintelui în exercițiu pe perioada campaniei electorale. Sergiu Litvinenco declară că ”Dodon utilizează resursele statului în interes personal, încălcând flagrant Constituția”.

„De la începutul campaniei electorale, Igor Dodon încalcă Constituția Republicii Moldova. Prin faptul că nu s-a degrevat de funcție și, din această cauză, are liber la utilizarea resurselor administrative, adică a resurselor statului, în favoarea sa și în contradicție cu principiile generale ale unui sufragiu liber și corect, în detrimentul altor candidați. Și asta cu toate că Legea Supremă, Codul electoral, dar și actele internaționale spun că alegerile trebuie să fie libere, adică toți candidații trebuie să fie în condiții de egalitate (”egalitatea de șanse”), se arată în declarația PAS.

Totodată, cei de la PAS menționează că ”De la începutul campaniei, din cauza nedegrevării sale, Igor Dodon a abuzat de televiziunea publică, a mers în vizite ”de lucru”, de facto fiind vizite electorale, s-a lăudat cu întrevederi (chiar dacă prin skype) cu oficiali străini sau cu beneficii acordate statului (și nu lui personal), a avut pază și de mașini ale SPPS-ului. Și încă multe alte lucruri. Și pentru nimic din cele menționate n-a plătit din fondul său electoral, totul din banii cetățenilor acestui stat”.

Din acest motiv, Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca, au solicitat Curții Constituționale să declare neconstituțională omisiunea din Codul electoral, care nu prevede expres obligativitatea degrevării Președintelui în exercițiu pe perioada unei campanii electorale în care însuși titularul acestei funcții este concurent electoral.

Purtătoarea de cuvânt a staff-ului electoral a lui Igor Dodon, deocamdată nu a venit cu o reacție.

Menționăm că alegerile prezidențiale se vor desfășura duminică, 1 noiembrie 2020.

Dosar Media

Ai o noutate?