Pacificatorii ruși nu numai că nu îi împiedică pe armeni să jefuiască bogățiile Azerbaidjanului, dar au un interes direct în acest sens

Pacificatorii ruși nu numai că nu îi împiedică pe armeni să jefuiască bogățiile Azerbaidjanului, dar au un interes direct în acest sens, scrie minval.az

Deși războiul de 44 de zile s-a încheiat cu victoria Azerbaidjanului și cu eliberarea teritoriilor azere de sub ocupația armeană, multe probleme importante din punct de vedere strategic din jurul Karabahului rămân a fi nerezolvate. Interferențele din exterior nu permit ca acest lucru să se întâmple, există prea multe obstacole în cale. În caz contrar, Baku oficial ar fi stabilit de mult timp ordinea sa.

Armenii continuă să exploateze și să jefuiască în mod ilegal bogățiile naturale ale Azerbaidjanului și fac acest lucru în colaborare cu comandamentul Contingentului rus de menținere a păcii. Adică, conducerea așa-numitelor forțe de menținere a păcii nu numai că nu îi împiedică pe armeni să jefuiască bogățiile Azerbaidjanului, dar au un interes direct în acest sens. De o lună se poate observa îngrijorarea părții azere cauzată de exploatarea ilegală de către Armenia a zăcămintelor minerale azere, în special a minei de aur Gizilbulag și a zăcământului de cupru-molibden Demirli.

Înregistrările video făcute de militarii azeri în porțiunea menționată mai sus, au arătat că, între 10 și 14 noiembrie în fiecare zi, odată cu lăsarea întunericului au fost observate opt “camioane” însoțite de un SUV Nissan Patrol cu număr de înmatriculare armean care se îndreptau dinspre Khankendi spre Armenia. Iar în zilele de 16-18 noiembrie, la orele dimineții, a fost înregistrată circulația acelorași vehicule din Armenia către Khankendi prin drumul Lachin. Camioanele transportau materii prime exploatate în minele de aur din apropierea satului Guliyatag din fosta regiune Aghdara (acum Tartar) din Azerbaidjan, situată în zona de responsabilitate temporară a CMP.

Curios este faptul că transportarea este efectuată prin intermediul companiei Base Metals, subordonată celei cu sediul în Elveția – Vallex Group – Societate pe acțiuni închisă (o companie armeană). De asemenea, implicată în jefuirea metalelor valoroase din Kalbajar, Zangilan și Aghdara, atât în timpul ocupației, cât și în prezent, cu ajutorul CMP.

Azerbaidjanul este la curent cu aceste fapte în detaliu de mult timp. Astăzi însă, este timpul să fie schimbată situația și să se pună capăt jafurilor, în care sunt implicați nu numai armenii, ci și comandanții ruși ai contingentului de menținere a păcii. Astfel, nu poate fi explicat motivul de ce pacificatorii ruși pun piedici în calea grupului de experți azeri.

Este de remarcat faptul că, săptămâna trecută, specialiști din Azerbaidjan – experți din cadrul Ministerul Economiei, Ministerul Ecologiei și Resurselor Naturale, Serviciul Proprietății de Stat al Ministerului Economiei și societate pe acțiuni închisă Azer Gold au mers pe tronsonul de drum Șușa-Khankendi pentru a se întâlni cu comandamentul CMP și a discuta chestiunea organizării a unei monitorizări ale zăcămintelor de aur cu scopul de a evalua situația.

Inițial,  ca rezultat al discuțiilor de la sediul contingentului de menținere a păcii din Khojaly a fost inițiată pregătirea unei foi de parcurs pentru activitatea pe teritoriu în direcțiile menționate, cu participarea experților azeri. Cu toate acestea, mai târziu a devenit clar că promisiunile comandantului contingentului, generalul-maior Andrey Volkov, s-au dovedit a fi doar vorbe goale. CMP nu avea de gând să își îndeplinească obligațiile – asigurarea securitatății experților azeri în zona controlată.

Ca urmare a încălcării înțelegerii obținute, la 12 decembrie pe drumul Lachin a fost organizată o acțiune de protest de către membrii ai ONG-urilor azere. În rezultat, pacificatorii ruși au atras forțe suplimentare la locul acțiunii de protest. Protestatarii sunt hotărâți și cer prezența generalului Volkov pentru o întâlnire față în față.

Între timp, în Armenia, situația de pe drumul Lachin este monitorizată cu groază și încearcă agitat să prezinte cele întâmplate drept încălcare a declarației trilaterale.

Imaginați-vă că opoziția armeană a calificat ceea ce s-a întâmplat drept o încălcare a primului punct al declarației trilaterale din 10 noiembrie 2020. Dorința armeană de a acuza Azerbaidjanul de încălcarea declarației cu siguranță nu este o noutate pentru noi. Acest fenomen este la fel de vechi ca și lumea și este la fel de evident ca și 2X2=4. Armenii caută întotdeauna vinovatul fiind singuri responsabili de haos. Cu toate acestea, orice lucru trebuie îndeplinit cu competență maximă, dar în cazul armenilor acest lucru nu se aplică. Primordial pentru ei este de a găsi vinovatul.

Iar primul punct al declarației se spune următoarele: “Republica Azerbaidjan și Republica Armenia, denumite în continuare “părți”, rămân pe pozițiile ocupate”.

Așadar, unde ar fi intenția părții azere de a ocupa noi poziții? Protestatarii sunt, bineînțeles, cetățeni azeri, dar nu sunt soldați cu arma în mână, ci civili care au ajuns temporar la postul CMP și cer încetarea exploatării ilegale a zăcămintelor azere, precum și ca experții să fie lăsați organizeze monitorizarea lor.

Între timp, observațiile arată că nu este pentru prima dată când pacificatorii ruși au comis fărădelegi pe teritoriul azer. Având în vedere ceea ce face contingentul de menținere a păcii (sprijinirea armenilor în organizarea provocărilor), situația arată că este puțin probabil ca aceștia să poată rămâne în Karabakh după finalizarea mandatului de cinci ani, reputația lor fiind deja prea “pătată”. Menționăm că, la 12 decembrie, colonelul CMP Kovalchuk a apărut în fața jurnaliștilor din Azerbaidjan în locul lui Volkov, care fusese solicitat.

Colonelul aflându-se în stare de ebrietate, acest fapt fiind confirmat de imaginile video distribuite de la fața locului. Dincolo de faptul că prin comportamentul său colonelul a încălcat regulamentul, se poate spune că și-a luat-o în piept pentru curaj. Nu este ușor să vorbești cu oamenii care cer adevărul.

Dosar Media

Ai o noutate?