Colaj: dosarmedia.md

Opoziția confirmă: Dodon a bătut palma cu Șor, vor crea o coaliție după prezidențiale

Igor Dodon a bătut palma cu Ilan Șor, ne putem aștepta la o nouă coaliție în Parlamentul Republicii Moldova.

După ce Sergiu Sârbu, Grigore Repesciuc, Ruxanda Glavan și Eleonora Graur au anunțat că părăsesc Partidul PRO Moldova, formațiune la care au aderat recent, mai mulți politicieni declară că aceste acțiuni prezumă o înțelegere între Igor Dodon și Ilan Șor, în vederea creării unei coaliții în Parlamentul Republicii Moldova. Respectiv, Dodon ar sta în spatele acestor combinații sau, mai bine zis, acestui joc de dame.

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul PPDA, Alexandru Slusari este și el de părerea că, în curând, va exista o coaliție oficială între partidul lui Dodon și Partidul Șor.

„Dodon a bătut palma cu Șor în vederea creării unei majorității neoficiale în Parlament și păstrării acestui guvern care împinge Moldova spre izolare totală și faliment”, scrie Slusari.

Și deputatul PAS Lilian Carp a menționat înb cadrul unei emisiuni televizate că a aflat încă acum două săptămâni că „PRO Moldova” va rămâne fără cinci deputați.

„Scenariul care va fi în condițiile în care Dodon va fi reales președinte: se va încerca formarea unei majorități din PSRM, neafiliații Eugen Nichiforciuc și Vladimir Andronachi, cei de la Partidul „ȘOR” și cinci care vor părăsi PRO Moldova”, a precizat acesta.

Totodată, deputatul PRO Moldova, Vladimir Cebotari a declarat că deja se discută pe holurile Parlamentului despre o nouă majoritate, însă speră ca aceștia să nu-și schimbe viziunile geopolitice.

Vladimir Voronin a semnalat din septembrie o înțelegere între Șor și Dodon

De altfel, liderul PCRM, Vladimir Voronin semnala încă în luna septembrie despre o eventuală înțelegere între Igor Dodon și Ilan Șor. Atunci, fostul președinte al țării menționa că dacă Dodon va câștiga alegerile prezidențiale, atunci îi va rezolvat toate problemele lui Ilan Șor, condamnat în primă instanță la 7 ani de pușcărie, în cazul furtului miliardului.

”Dacă Igor Dodon va câștiga alegerile prezidențiale, atunci îi va rezolva toate problemele lui Ilan Șor”

Candidatul la prezidențiale din partea Partidului Nostru, Renato Ustîi consideră că prin intermediul plecărilor din Pro Moldova, Igor Dodon ar crea o nouă majoritate parlamentară. Potrivit lui, ar putea urma și alte retrageri din cadrul formațiunii. El a menționat, în cadrul unei emisiuni televizate că: ”în cazul unei eventuale înfrângeri la prezidențiale, Dodon va trebui să aducă anumite explicații cetățenilor. Actualii parlamentari din PSRM, cei din Partidul ȘOR și cei neafiliați ar putea forma o nouă majoritate în Legislativ, însă fără democrați”.

Același lucru îl dă de înțeles și liderul PRO Moldova, Andrian Candu, care nu a dat prea multe detalii, însă a avut un mesaj sugestiv, menționând că:

“Sperăm că se vor regăsi în noua formulă așa cum și-au dorit, admitem că vom mai pierde niște colegi. Poziția noastră rămâne ca dintotdeauna, Dodon trebuie să plece”, afirmă Candu

Deocamdată nici purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR, dar nici purtătoarea de cuvânt a staff-ului electoral al lui Igor Dodon nu au comentat acuzațiile.

 

Dosar Media

Ai o noutate?