OPINIE// Întuneric = Criminalitate: Cine și cum va proteja cetățeanul și bunurile lui?

Toată lumea vorbește în aceste zile despre sistările de la energia electrică, autoritățile îndeamnă cetățenii să facă economii, agenții economici sunt îndemnați să excludă la maxim iluminarea (sediilor, vitrinelor, spațiul din adiacentul clădirilor ce le aparțin). Suntem rugați să deconectăm după noi lumina, să nu utilizăm liftul în anumite ore și să mai “cumpărăm lumânări”

Până aici totul e clar, așa cum clară este capacitatea de a gestiona această situație a actualilor responsabili de soarta țării. Atitudinea lor se vede în mesajele de pe rețele, în spoturile publicate și în mesajele absolut lipsite de …știți voi ce.

Reieșind din asta suntem pe cont propriu și va trebui să căutăm singuri soluții și să ne ajutăm …unii pe alții. Până aici e clar. DAR Despre CRIMINALITATEA generată de întuneric, tace POLIȚIA, tace și MAI. Nu cred că putem ignora acest aspect, că ci acest fenomen se va face cu mult mai simțim din momentul în care în Republica Moldova se promovează “întunericul”, de nevoie desigur.

Cred necesar ca instituțiile responsabile de ordine și securitate să înceapă deja a comunica oamenilor despre măsurile care se vor întreprinde, în vederea prevenirii infracționalității (furturi, jafuri, violuri) și nu doar.

Comunicarea proactivă este tocmai binevenită, mai ales că doaza de neliniște deja crește, mai ales în zonele rurale. Oamenii au nevoie să cunoască deja:

  • Cine și cum va proteja cetățeanul și bunurile lui?
  • Cum Poliția planifică să acționeze în această perioadă?
  • Care sunt măsurile de profilaxie?
  • Când și prin ce metode MAI și instituțiile din subordine planifică să vină cu mesajele informative și recomandări în acest sens?

Acest subiect merită să fie abordat chiar și în cadrul unei ședințe a “marelui Hub de Securitate”, dar cel mai important, societatea are nevoie de mesaje clare și mai ales, are nevoie să cunoască dacă Statul este capabil să facă față unor provocări legate de securitatea omului în stradă și acasă.

Societatea vrea claritate și despre asta se comunică tot mai intens.Îngrijorarea nu este un indicator bun, iar ea este provocată de tăcerea și iresponsabilitatea unor funcționari responsabili de luarea deciziilor.

Un text scris de Alina Zbancă, fostă șefă a Serviciului de Presă al Ministerului Afacerilor Interne

Dosar Media

Ai o noutate?