Moldova urmează să primească alte 145 de milioane de euro din partea UE

Moldova urmează să primească alte 145 de milioane de euro din partea UE – Mureșan anunță primul aviz pozitiv

Comisia pentru bugete din Parlamentul European a avizat o asistenţă macrofinanciară de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Despre asta anunță preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu Republica Moldova, eurodeputatul Siegfried Mureşan.

Proiectul a fost votat luni, 17 aprilie, cu 35 voturi pentru, 0 abțineri și 1 vot împotrivă. Siegfried Mureşan susține că în calitatea sa de raportor privind acest aviz, a solicitat colegilor din Comisia pentru bugete să avizeze decizia de asistență în forma propusă de Comisia Europeană și să nu depună niciun amendament.

„Am cerut Comisiei pentru comerț internațional – comisie decidentă pe acest proiect legislativ – să procedeze la fel și să voteze propunerea Comisiei Europene fără amendamente. Am propus acest lucru tocmai pentru a ne asigura că asistența macrofinanciară este adoptată fără întârzieri în Parlamentul European, iar banii ajung în Republica Moldova în timp util, până la finalul anului. Oferim Republicii Moldova suportul financiar de care are nevoie pentru a ne asigura că, pe toată durata acestui an, Guvernul are la dispoziție suficiente fonduri pentru a veni în sprijinul oamenilor și pentru a asigura stabilitatea economică”, spune Mureșan.

Potrivit eurodeputatului, după avizul dat de Comisia pentru bugete din Parlamentul European, urmează votul în Comisia pentru comerţ internaţional asupra asistenţei, programat pentru 27 aprilie. Votul final, în plenul Parlamentului European, va avea loc, cel mai probabil, în luna mai. „Banii urmează să ajungă în Republica Moldova în două tranșe ce vor fi virate în trimestrele 3 și 4 din 2023”, precizează Mureșan.

Dosar Media

Ai o noutate?