Oleg Voronin, fiul fostului președinte al țării Vladimir Voronin, ”se bate” cu BNM pentru acţiunile de la Fincombank

Oleg Voronin, fiul fostului președinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin, continuă lupta prin instanțele de judecată contra Băncii Naționale a Moldovei. Voronin își dorește anularea deciziei de acum doi ani, în urma căreia fost lăsat fără acţiunile de la Fincombank.

La sfârșitul lunii ianuarie 2021, Curtea de Apel Chişinău a decis să anuleze încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, din 5 august 2020. Instanţa de apel a constatat că prima instanţă „a ajuns la o concluzie pripită de a declara acțiunea inadmisibilă în temeiul art.207 alin.(2) lit.d) Codul administrativ”.

Totodată, instanța constată că ”cererea pârâtului Banca Națională a Moldovei privind declararea inadmisibilității acțiunii, nici nu a fost comunicată reclamantului-recurent Voronin Oleg”.

Acest lucru contravine ”prevederilor art.33 din Codul administrativ”, mai mult decât atât, ”Oleg Voronin ar fi fost lipsit de posibilitatea de a se expune pe marginea cererii respective”.

Menționăm că anterior Oleg Voronin, fiul lui Vladimir Voronin, a încercat să stopeze vânzarea la Bursa de Valori a Moldovei a acțiunilor de la Fincombank ce le-a deținut el și familia sa. El a acuzat  BNM că i-ar fi provocat un prejudiciu de 119 milioane lei.

Cine este Vladimir Voronin?

Vladimir Voronin s-a născut la 25 mai 1941 în satul Corjova, Dubăsari.

În anul 1961 a absolvit Tehnicumul Cooperatist din Chişinău, în anul 1971 – Institutul Unional pentru Industria Alimentară, în anul 1983 – Academia de Ştiinţe Sociale de pe lângă CC al PCUS, iar în anul 1991 – Academia Ministerului Afacerilor Interne al URSS.

De specialitate este inginer-economist, politolog şi jurist. Are gradul militar de general-maior.

În 1993 – copreşedinte al Comitetului organizatoric al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. În anul 1994 este ales prim-secretar al CC al PCRM. În 1996 a candidat la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova.

A fost deputat al Sovietului Suprem al RSSM de legislaturile a X-a şi a XI-a. Deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislaturile XIV-a – XVIII-a.

În perioada 4 aprilie 2001 – 11 septembrie 2009 deţine funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova.

Este cavaler al unor distincţii de prestigiu: Ordinul „Sfântul întocmai cu Apostolii Marele Cneaz Vladimir”, Ordinul „Sfântul Dreptcredincios Cneazul Dimitrii Donskoi” de gradul I (2005, Biserica Ortodoxă Rusă), Ordinul „Cneazul Iaroslav Mudrâi” de gradul I (2005, Ucraina), Ordinul „Binecuviinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” de gradul I (2005, Mitropolia Moldovei), Ordinul „Sfântul Mormânt” (2009, Biserica Ortodoxă a Ierusalimului), precum şi al unor distincţii supreme ale Bulgariei, Croaţiei şi Greciei.

Titular al premiului „Pentru activitate remarcabilă de consolidare a unităţii popoarelor ortodoxe” (2008, Fondul Internaţional al Unităţii Popoarelor Ortodoxe). Cetăţean de onoare al oraşului Milees (2005, Republica Elenă).

Dosar Media

Ai o noutate?